Praktijkvoorbeeld

Operatie Fc588

Publicatiedatum: 11 maart 2019
Organisatie: Royal FloraHolland

Al bijna veertig jaar is de bloemenemmer type Fc577 in de sierteeltsector in omloop. Ondanks dat de emmers onverwoestbaar zijn, nadert dit tijdperk zijn einde. Royal FloraHolland – de coöperatie van veilingen van snijbloemen en planten - introduceert een nieuw fust: de Fc588. De opvolger van de Fc577 doet dit jaar stapsgewijs zijn intrede. Naar schatting worden in de komende vijf jaar zo’n vijf miljoen ‘oude’ fusten vervangen. Het levert de sector een forse beladingswinst op.

Operatie Fc588

Een van de rollen van Royal FloraHolland is om de keten van goede transportverpakkingen te voorzien. De coöperatie beheert verschillende meermalige pools. De vraag om een nieuw bloemenfust ontstond vanuit de handel. Bloemen worden steeds vaker op zogenoemde CC-karren vervoerd; dit zijn rolcontainers met verschillende etages. Op elke laag passen ‘maar’ vier Fc577-emmers. In de lengte steken ze uit en in de breedte blijft er ruimte over. Van het nieuwe Fc588-fust passen er zes emmers per laag op de CC-containers. Een andere belangrijke logistieke drager voor bloemen is de aluminium stapelwagen. Die heeft standaard drie legborden (ook wel bledden genoemd), die op verschillende hoogtes kunnen worden vastgesteld. Bij deze stapelwagens stijgt de beladingswinst van negen naar tien bloemenfusten per laag.

Businesscase

Royal FloraHolland startte zo’n twee jaar geleden met een businesscase voor een nieuw bloemenfust. “We zijn een belangrijke schakel tussen de klant en de kweker en signaleerden het ongemak met de oude fusten al enige tijd. We hebben met verschillende partijen uit de keten samengewerkt aan de ontwikkeling van de Fc588. Omdat iedereen in de sector hetzelfde belang heeft, namelijk het efficiënter en duurzamer maken van de keten, verliep dat goed”, vertellen de verpakkingsadviseurs Jacco Duindam en Mathieu Wensveen van Royal FloraHolland.

Royal FloraHolland

Bij Royal FloraHolland worden dagelijks duizenden karren vol bloemen en planten verkocht en geëxporteerd naar allerlei Europese bestemmingen. De organisatie is een coöperatie zonder winstoogmerk waar vraag en aanbod van kopers en kwekers wordt samengebracht. Het is de grootste bloemenveiling ter wereld: via Royal FloraHolland gaat ruim 90 procent van de Nederlandse handel in bloemen en planten via handelaren naar de consument. Kwekers brengen hun bloemen en planten naar de veiling waar het in koelcellen wordt opgeslagen totdat de veiling start en ze worden verhandeld. De exportveilingen zijn gevestigd in Rijnsburg, Naaldwijk en Aalsmeer.

 

Het prototype van het nieuwe fust presenteerde Royal FloraHolland op Trade Fair Aalsmeer, de grootste Nederlandse beurs in de bloemensector. Daar kregen zowel kwekers als handelaren de gelegenheid om de nieuwe emmer te bekijken. Wensveen: “Steeds kregen we de vraag waarom we daar niet eerder mee zijn gekomen? Met name de handel was enthousiast over het nieuwe fust, omdat ze veel meer bloemen gelijktijdig kunnen vervoeren. De kwekers waren iets terughoudender. Die vroegen zich af of hun product er nog wel goed in past. Als de bloemen wat ruimer staan, dan oogt het mooier. Maar als de handel zegt dat ze dit nieuwe fust écht nodig hebben, dan stemt de kweker in. Ook zij kunnen straks per kar ongeveer tien procent meer bloemen kwijt.”

Prototype

In oktober 2018 begon Hollarts Kunststoffen en later ook VDL met de productie van de Fc588. De fusten bestaan uit kunststof. Duindam: “We voegden altijd al gerecycled kunststof recyclaat toe aan nieuwe emmers, dat afkomstig is van afgekeurde bloemenemmers. Zo maken we van oude bloemenemmers weer nieuwe. Recyclaat gebruiken is bovendien goedkoper dan nieuw materiaal inkopen. Deze verwerkingsslag wordt bij ons gemaakt. Wij wassen de afgekeurde fusten in de wasstraat en het wordt gegranuleerd voordat het naar de spuitgieter gaat. Die verwerkt het in een nieuw fust, dat vervolgens weer jarenlang meegaat.”

Wensveen vervolgt: “Omdat we nu veel nieuwe emmers ineens produceren, is de gerecyclede content even op. Zodra de nieuwe emmers worden geïntroduceerd, gaan we oude emmers afkeuren en kunnen we het percentage gerecyclede content weer omhoog schroeven. Zo hoog dat het nog toelaatbaar is qua kleur en stevigheid. Uiteindelijk keren alle oude fusten terug als nieuwe bloemenemmer.”

  Alle oude fusten keren terug als nieuwe bloemenemmer’


Wat zijn de verschillen tussen het oude en nieuwe fust? “De binnenmaat van het fust hebben we gemaximaliseerd, waardoor de rand van het nieuwe fust dunner is”, zegt Wensveen. “Om ervoor te zorgen dat het nieuwe fust stevig blijft staan, hebben we gekozen om het fust uit twee delen te produceren. Het ene deel is de bak en de buitenkant (de rok) is het andere deel. Een robot klikt de twee delen in elkaar. Ze zijn niet meer uit elkaar te krijgen zonder ze stuk te maken. Verder zijn de fusten grotendeels hetzelfde, behalve dus dat ze veel efficiënter zijn in hun ruimtegebruik. Het statiegeld blijft gelijk: 4 euro per emmer en 3 euro voor een rek. Dat is lang geleden vastgelegd en sindsdien nooit meer gewijzigd. Het zou een hele operatie zijn om dat te veranderen.”

Wensveen heeft overwogen om een unieke code aan de fusten toe te voegen, zodat de fusten met een scanner zijn te herkennen. “Maar dat doen we nog niet, omdat we verwachten dat de emmers zeker tien jaar meegaan en omdat de technologische ontwikkelingen zo snel gaan. De bloemenemmers zijn echter zo gemaakt dat dit later alsnog kan. Maar de handel moet er ook wat aan hebben in hun processen. Daarnaast bemoeilijkt het de recyclebaarheid, omdat ander materiaal aan het fust wordt toegevoegd. Het maakt de stroom iets minder zuiver.”

 

bloemen fusten royal floraholland kidv duurzaam verpakken

Omschakelen per productgroep

De introductie van de Fc588 gaat geleidelijk volgens een zorgvuldig proces. “De transitie naar het nieuwe fust duurt zo’n vier à vijf jaar. Dit betekent dat er langere tijd twee typen fusten naast elkaar bestaan in de handel. Het duurt enkele jaren voordat alle oude fusten zijn vervangen door nieuwe. Voor de ene bloemsoort is het moeilijker dan voor de andere. Voor lelies, bijvoorbeeld. Die hangen aan de bovenkant over het fust heen, waardoor het aantal fusten per transportlaag beperkt is. Maar ook die komen uiteindelijk aan de beurt”, vertelt Wensveen.

Vanaf 11 maart wordt het nieuwe fust per productgroep op de markt gebracht. De Lisianthus is als eerste aan de beurt. Duindam: “Deze productgroep behoort tot de top tien van de verhandelde bloemen. Daarna is de Alstroemeria aan de beurt. Ook dat is een redelijk grote productgroep. Rozen zijn onze grootste productgroep, die beslaat zo’n vijftig procent van alle bloemen in deze emmers. We moeten dus zeker zijn van voldoende voorraad fusten voordat we die groep omschakelen naar het nieuwe fust. We kunnen het ons niet permitteren om tijdens de piek (van Valentijnsdag tot en met Moederdag) te moeten terugschakelen naar het oude fust, omdat er te weinig nieuwe fusten zijn geproduceerd.”

“Onze grootste uitdaging is dus dat er voldoende fusten op voorraad zijn. De eerste weken geven we bovendien veel fusten uit, terwijl nog weinig terugkomt. Ook dat moeten we kunnen overbruggen met voldoende voorraad. Het alternatief was een big bang: in één keer zo’n vijf miljoen fusten produceren. Door de Fc588 per productgroep te introduceren, voorkomen we grote voorraden en torenhoge opslagkosten. We willen geen tekort, maar ook geen overschot. Met de gefaseerde invoering bereiken we wel meteen de gewenste logistieke efficiëntie en daarmee ook meer duurzaamheid.”

Het ontwikkelen van de Fc588 is het grootste project waaraan Wensveen en Duindam de afgelopen twee jaar werkten. Ze zijn pas tevreden als ze merken dat de kwekers en de handel blij zijn met het nieuwe product. “Dat merken we waarschijnlijk al na een paar weken. En als de handel enthousiast is, dan zijn de kwekers ook tevreden”, zegt Wensveen. Door de positieve feedback op de beurs heeft hij er vertrouwen in dat nieuwe emmer snel wordt geaccepteerd. “Daarna is het de vraag hoe de emmer zich technisch houdt. Wat de levensduur is, daarop krijgen we pas na een paar jaar antwoord.”

Eenmalige verpakkingen: bloemendozen en plantentrays

Naast meermalige verpakkingen zijn in de sierteeltsector ook veel eenmalige verpakkingen in omloop, zoals bloemendozen en plantentrays. Deze verpakkingen bestaan uit mono-materiaal en zijn prima recyclebaar, wat ook op grote schaal gebeurt. De eenmalige verpakkingen worden ook voor een hoog percentage uit recyclaat gemaakt. Samen met de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN) werkt Royal FloraHolland aan het verder verduurzamen van hun verpakkingen. Dit doen ze door te recyclen en hergebruiken, maar ook door hernieuwbare materialen te introduceren, zoals karton en papierpulp.

 

 

Royal FloraHolland fusten bloemen kidv duurzaam verpakken

Kunststof Verpakkingsafval als Grondstof

De toepassing van gerecycled content zoals Royal FloraHolland doet, sluit aan bij andere ontwikkelingen in de sierteeltsector om verpakkingen te verduurzamen én bij het programma Kunststof Verpakkingsafval als Grondstof (KVG) van het KIDV in samenwerking met Rijkswaterstaat. Het KVG-programma is opgezet om de vraag van organisaties naar gerecycled kunststof te stimuleren. Het richt zich specifiek op huishoudelijk kunststof verpakkingsafval dat opnieuw kan worden ingezet als grondstof voor producten en verpakkingen.

Kijk voor meer informatie op www.kunststofhergebruiken.nl.

Heeft u een specifieke vraag over duurzaam verpakken?

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates.