Nieuws

KIDV voert eerste QuickScan Duurzaam Verpakken uit

Publicatiedatum: 27 juni 2018

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft voor het eerst een QuickScan Duurzaam Verpakken uitgevoerd op het verpakkingsportfolio van een grote onderneming. Met de QuickScan brengen verpakkingskundigen van het KIDV de kansen en prioriteiten voor verduurzaming en circulariteit van verpakkingen in kaart, waarbij rekening wordt gehouden met het bedrijfsbeleid en de merkstrategie.

KIDV voert eerste QuickScan Duurzaam Verpakken uit

De eerste QuickScan is uitgevoerd bij Remia in Den Dolder, producent van sauzen en vetten.  KIDV-verpakkingskundigen Niels van Marle en Anne van Seters namen tien producten onder de loep en gaven van elke verpakking een analyse en verbeterpunten om de verpakking te verduurzamen. Bij de QuickScan waren onder meer medewerkers van de afdelingen marketing, inkoop, kwaliteit en productontwikkeling van Remia aanwezig. “Discussie in een multidisciplinair team is belangrijk, omdat een productontwikkelaar heel anders naar een product kijkt dan een verkoopmanager”, legt Van Marle uit.  

Het KIDV wil de QuickScan ook bij andere bedrijven inzetten. “We merken dat er bij bedrijven veel onduidelijkheid is over duurzaam verpakken: wat is dat precies, hoe doe je dat en waar begin je? Tijdens de QuickScan spreken we daar met elkaar over en zoeken we samen naar oplossingen”, aldus Van Seters.

Hij zegt dat verduurzaming vaak over details gaat. “Een verpakking die bijvoorbeeld goed recyclebaar is qua materiaal maar zo groot is dat die niet in de sorteerinstallaties past, is daardoor toch minder goed te recyclen. Een wateroplosbare lijm voor labels is beter dan niet-wateroplosbare lijm, maar wordt niet altijd gebruikt omdat bedrijven de specifieke kennis zelf niet in huis hebben. In dat opzicht zorgt de QuickScan ook voor bewustwording.”

Lees meer over de QuickScan Duurzaam Verpakken. 

Recyclability

Behalve de QuickScan heeft het KIDV ook een recyclability-tool ontwikkeld voor bedrijven die alvast aan de slag willen met het verduurzamen van hun verpakkingen. Deze tool geeft praktische tips over de recyclebaarheid van verpakkingsmaterialen.

 

Meer nieuws en evenementen