Rapportage

Advies opzet monitoring pilot 'Nieuwe beloningssystemen'

Publicatiedatum: 23 november 2017
Organisatie: KIDV

Deze publicatie bevat het advies van het KIDV over de monitoring van de pilot ‘Nieuwe beloningssystemen’. In het eerste kwartaal van 2016 zijn gemeentelijke pilots van start gegaan met nieuwe beloningssystemen voor het retourneren van kleine PET-flesjes en drankenblikjes, om te voorkomen dat deze verpakkingen in het zwerfafval belanden.

Om te beoordelen welke beloningssystemen het meeste effect opleveren, worden de pilots gemonitord. Er wordt een nulmeting gedaan en er worden tellingen van zwerfafval gehouden om het effect van de pilots op de hoeveelheid zwerfafval te meten. Ook wordt gekeken naar betrokkenheid en bewustwording in de samenleving.

Hoofddoel van de beloningssystematiek is om zwerfafval te bestrijden. In de opzet van de pilots is de monitoring van de effecten cruciaal. De Tweede Kamer nam in september een motie van de leden Çegerek en Van Veldhoven aan, waarin de regering werd gevraagd om een gedegen opzet van het onderzoek te waarborgen. Nadrukkelijk zijn de pilots beloningssystemen bedoeld om informatie van zodanige kwaliteit te vergaren, dat er na de pilots een besluit kan worden gemaakt welke effectieve beloningssystemen voor PET-flesjes, drankenblikjes en eventueel andere (verpakkings)materialen met ingang van 1 januari 2018 landelijk dekkend kunnen worden ingevoerd.

Ondertussen is er onderzoek gedaan naar nieuwe beloningssystemen onder leiding van Rijkswaterstaat. 28 november 2017 heeft Van Veldhoven, nu staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, de resultaten van dit onderzoek aangeboden aan de Tweede Kamer. De aanbiedingsbrief en de resultaten vindt u hieronder.