Weggooiwijzer

Op steeds meer verpakkingen staan de logo's van de Weggooiwijzer. Hieraan kunt zien hoe u uw verpakkingsafval op de beste manier kunt weggooien. Dat is belangrijk zodat zoveel mogelijk verpakkingsmateriaal kan worden gerecycled en hergebruikt.

Logo's

Bovenaan het logo staat om welk onderdeel van de verpakking het gaat. Bijvoorbeeld een papieren wikkel, een glazen pot of een blikje. Het icoon in het midden en de tekst daaronder laten zien bij welk afval u de verpakking het beste kunt weggooien.

 • Mobius loop

 • Mobius loop

 • Glasbak

 • Plastic-heroes

 • Prullenbak

 • GFT

 • Mobius loop

  Het mobius loop logo met de drie pijlen verwijst naar verpakkingsonderdelen van papier en karton. Verpakkingsonderdelen waar dit logo op staat, kunt u dus het beste weggooien bij het oud papier en karton.

  Oud papier is in Nederland de belangrijkste grondstof voor nieuw papier. Bijvoorbeeld voor nieuwe verpakkingen, toiletpapier en kranten. Meer informatie over de verwerking van oud papier en karton vindt u hier.

 • Mobius loop

  Het mobius loop logo vindt u ook op de verpakking van drankenkarton, zoals sap- en zuivelpakken. Steeds meer gemeenten zamelen drankenkartons in. In deze gemeenten kunt u deze verpakkingen bij de drankenkartons weggooien. Wilt u weten of uw gemeente dat al doet? Kijk dan hier.

  Als uw gemeente drankenkartons nog niet inzamelt, dan kunt u drankenkartons weggooien bij het restafval.

 • Glasbak

  Het glasbaklogo verwijst naar verpakkingsonderdelen van glas. Verpakkingsonderdelen waar dit logo op staat kunt u weggooien via de glasbak.

  Gebruikt glas wordt gesmolten en krijgt in de glasfabriek een nieuw leven. Meer informatie over de verwerking van glas, vindt u hier.

 • Plastic-heroes

  Het Plastic-Heroes logo vindt u op verpakkingsonderdelen van kunststof. Verpakkingsonderdelen waar dit logo op staat kunt u weggooien via de Plastic Heroes zak of bak.

  Plastic afval levert nieuwe grondstoffen waarvan nieuwe producten en verpakkingen kunnen worden gemaakt, die voor allerlei kunststof producten kunnen worden gebruikt. Van nieuwe flessen tot vloerbedekking. Meer over de verwerking van kunststof afval vindt u hier.

 • Prullenbak

  Het prullenbak logo verwijst naar verpakkingsonderdelen die niet bij oud papier, in de glasbak en bij het plastic afval kunnen. Deze verpakkingsonderdelen kunt u weggooien bij het restafval.

  Restafval wordt verbrand en levert op die manier energie op. Meer informatie over de verbranding van restafval vindt u hier.

  Na het verbranden blijven metalen verpakkingsonderdelen als alumnium en blik achter, die weer kunnen worden gebruikt voor nieuwe materialen en verpakkingen. Meer informatie over de verwerking van blik vindt u hier.

 • GFT

  Dit weggooiwijzerlogo vindt u op verpakkingen die voldoen aan de Europese norm
  EN-13432 voor composteerbare verpakkingen. Verpakkingsonderdelen waar dit logo op staat, kunt u het beste weggooien bij het GFT-afval. Als uw gemeente geen GFT afval inzamelt hoort de verpakking bij het restafval. Neem contact op met uw gemeente om na te gaan of GFT afval wordt ingezameld.

  Verpakkingen die gecertificeerd zijn met het Kiemplantkeurmerk en/of met het
  OK-Compostkeurmerk voldoen aan de Europese norm en mogen dus dit weggooiwijzer logo dragen. Het getal onder het kader verwijst naar het certificaatnummer. U kunt bij de certificerende instanties Din-Certco en Vinçotte nagaan of de verpakking is gecertificeerd. 

Afvalscheiding bij u in de buurt

De weggooiwijzer gaat uit van de meest gangbare stromen verpakkingsafval in Nederland. In sommige gemeenten wordt het papier en plastic afval bij u thuis opgehaald. In andere gemeenten staan er speciale afvalpunten waar u het afval naar toe kunt brengen. Heeft u vragen over dit in uw woonplaats is geregeld?

Raadpleeg dan de Recyclemanager op www.recyclemanager.nl. De Recyclemanager helpt u op een makkelijke manier uw afval te scheiden. Hier vindt u voor veel gemeenten antwoord op de vraag in welke bak uw afval hoort, wanneer uw afval wordt opgehaald en waar de dichtstbijzijnde afvalbakken of inleverpunten zijn. De Recyclemanager is er ook als gratis App. U kunt deze downloaden via de Apple appstore en de Google playstore. Staan de gegevens van uw gemeente er niet in? Neem dan contact op met uw gemeente.

De Weggooiwijzer wordt beheerd door het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken. Contact: weggooiwijzer@kidv.nl
Bedrijven die aan de slag willen met de Weggooiwijzer, vinden hier de handleiding.

Wist u dat?

Wist u dat u gemiddeld 1,5 kilo afval per dag weggooit?

Door het afval goed te scheiden, wordt de helft van het huishoudelijk afval nu al hergebruikt. Hiermee besparen we veel grondstoffen en energie en sparen we het milieu.

Gebruik de weggooiwijzer: want hoe meer afval we scheiden, hoe meer er kan worden hergebruikt.

De weggooiwijzer ook op uw verpakking?

Bedrijven die aan de slag willen met de Weggooiwijzer, vinden hier de handleiding. De Weggooiwijzer is vrij en gratis te gebruiken.

Voor het gebruik van het Plastic Heroes logo moet een gebruiksovereenkomst worden gesloten met Stichting Proloog, via info@stichtingproloog.nl. Hier zijn verder geen kosten aan verbonden.