Volg ons ook op Twitter @kidv_verpakken
View this email in your browser
KIDV Nieuwsflits - maart 2020

Meld je aan voor de KIDV-trainingsdagen

Donderdag 9 april (Basistraining) en donderdag 16 april a.s. (Deep Dive) houdt het KIDV opnieuw twee trainingsdagen over duurzaam verpakken. De Basistraining is bedoeld voor medewerkers van bedrijven die in hun dagelijks werk raakvlak hebben met verpakkingen, maar specialistische (technische) kennis ontberen. Bijvoorbeeld MVO-medewerkers, inkoop- en marketingprofessionals. De Deep Dive richt zich op specialisten die in hun dagelijkse werk bezig zijn met verpakkingen. De trainingen worden gehouden bij Omrin in Heerenveen; ze duren van 10.00 tot 17.00 uur. Er is plaats voor maximaal vijftien deelnemers en per training geldt een maximum van twee deelnemers per bedrijf.
Inschrijven

Oók zwerfafval is meer waard dan je denkt

"Wij kunnen al ons afval, óók het zwerfafval, heel goed gebruiken om er nieuwe producten van te maken", vertelt Sustainability Manager Floor Uitterhoeve van McDonald's Nederland in de nieuwste aflevering van de KIDV-rubriek Duurzaam Door(ver)pakken. In de afgelopen jaren heeft McDonald's al veel gedaan om verpakkingen te verduurzamen en zwerfafval tegen te gaan.
Lees de reportage

Recyclecheck flexibele verpakkingen in het Engels

De KIDV Recyclecheck Flexibele Kunststof Verpakkingen is nu ook in het Engels beschikbaar. Eerder verscheen ook al de Engelstalige versie van de Recyclecheck voor vormvaste kunststof verpakkingen.
 
KIDV Recycle Check for Flexible Plastic Packaging

KIDV-onderzoek naar recycling koffiebekers

In samenwerking met een groep brandowners uit de out-of-home sector onderzoekt het KIDV hoe weggegooide koffiebekertjes en andere papieren wegwerpbekers het beste kunnen worden ingezameld en gerecycled, zodat deze afvalstroom weer als grondstof voor andere producten kan dienen. In de komende maanden worden pilots gehouden met diverse papierrecyclers, sorteerbedrijven en afvalmanagementbedrijven.
 
Lees meer over het onderzoek

KIDV op Empack: Zero waste, is dat haalbaar?

Woensdagochtend 1 april a.s., tijdens de jaarlijkse verpakkingsvakbeurs Empack, houdt het KIDV twee rondetafelgesprekken met als hoofdvraag: 'Zero waste, is dat haalbaar?' Onder leiding van Mark Beumer (programmamanager bij Het Groene Brein) gaan producenten en importeurs van verpakte producten, andere ketenpartijen en het KIDV in gesprek over twee actuele thema’s, te weten 'Kansen en uitdagingen van herbruikbare verpakkingen' en 'De effecten van 100% recyclebare verpakkingen'.
Meer info en aanmelden

Petra Veen, onze adviseur leertrajecten

Petra Veen is sinds afgelopen maand in dienst van het KIDV als adviseur leertrajecten, een nieuwe functie. Het KIDV heeft veel contacten met verschillende onderwijsinstellingen en daar was behoefte aan één aanspreekpunt. Petra weet wat er speelt in onderwijsland en kan vragen vanuit het verpakkend bedrijfsleven vertalen naar onderzoek en onderwijs. Naast deze rol zal Petra zich ook gaan bezig houden met het verder uitrollen van trainingen en leertrajecten voor professionals. 
Petra komt uit het hoger onderwijs en heeft bij de opleiding Werktuigbouwkunde, aan de Hogeschool Utrecht, onder meer gewerkt aan het vernieuwen en stroomlijnen van het curriculum in afstemming met het bedrijfsleven.

Agenda

18 maart 2020
Nationaal Recycling Congres
De samenwerkende recyclingorganisaties presenteren hun gezamenlijke visie. Nederland Circulair in de Praktijk: hoe nu verder?

19 maart 2020
Gemeentelijk Grondstoffen Congres
Wat kunnen gemeenten doen om samen met inwoners tot meer en betere afvalscheiding te komen?

1 april 2020
KIDV op Empack
Het KIDV houdt tijdens de jaarlijkse verpakkingsbeurs twee rondetafelgesprekken over 'Kansen en uitdagingen van herbruikbare verpakkingen' en 'De effecten van 100% recyclebare verpakkingen'.


23 april 2020
European Food Contact Plastics Seminar
Wat zijn de belangrijkste uitdagingen en kansen voor de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, in relatie tot onder meer de duurzaamheidsdoelstellingen van de EU en hun wettelijke verplichtingen op het gebied van consumentenveiligheid?

 
Kennisinstituut Duurzaam Verpakken
Bezoekadres
Zuid-Hollandlaan 7
2596 AL Den Haag
Postadres
Postbus 93383
2509 AL Den Haag
T 070 762 0580
info@kidv.nl

Over alle onderwerpen uit deze nieuwsbrief is nadere informatie te vinden op www.kidv.nl. Wilt u zich afmelden voor de nieuwsbrief van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken, klik dan hier. Wilt u uw gegevens wijzigen, klik dan hier.