Aan de slag met duurzaam verpakken

KIDV op Empack 2020: Zero waste, is dat haalbaar? (geannuleerd)

 

Woensdagochtend 1 april a.s., tijdens Empack, houdt het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) twee rondetafelgesprekken met als hoofdvraag ‘Zero waste, is dat haalbaar?’ Onder leiding van tafelvoorzitter Mark Beumer (programmamanager bij Het Groene Brein) gaan producenten en importeurs van verpakte producten, andere ketenpartijen en het KIDV in gesprek over twee actuele thema’s:

  1. Kansen en uitdagingen van herbruikbare verpakkingen (10.30 uur – 11.15 uur)
    Herbruikbare verpakkingen werden tot voor kort vooral ingezet in het business-to-business traject, zoals pallets en we kennen natuurlijk de bierkratten en -flesjes die na gebruik weer kunnen worden ingeleverd bij de supermarkt. Het gebruik van herbruikbare verpakkingen zorgt voor minder afval en materialen kunnen langer worden hergebruikt. Er ontstaan steeds meer initiatieven om het hergebruik van consumentenverpakkingen te stimuleren en in praktijk te brengen. Tom Domen (Ecover method), Inge Luyten (Recycling Netwerk), Ernst Worrell (Universiteit Utrecht) en Marcel Keuenhof (KIDV) gaan in gesprek over de kansen en uitdagingen.
  2. De effecten van 100% recyclebare verpakkingen (11.15 uur – 12.00 uur)
    Er is veel aandacht voor de recyclebaarheid van materialen en verpakkingen. De Europese commissie en Nederlandse overheid stellen hoge recyclingdoelstellingen. Daarnaast hebben bedrijven hoge ambities en committeren zij zich aan initiatieven die inzetten op 100% recyclebare en herbruikbare verpakkingen. Wat is het effect van deze focus op recyclebaarheid op andere milieufactoren? Voor welke keuzes komen bedrijven te staan en welke afwegingen moeten zij maken? Aan tafel zitten Laura Piebinga (Friesland Campina), Arnoud Passenier (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat), Joan Hanegraaf (Oerlemans Packaging Group en NRK Verpakkingen) en Chris Bruijnes (KIDV).

Verpakkingsmanagers, inkopers, technisch managers en management/directie van grote A-merken en MKB komen naar Empack voor oplossingen om beter, sneller of duurzamer te verpakken. Zo’n 350 leveranciers in verpakkingsmachines en –materialen lanceren en presenteren de laatste innovaties om een efficiënter proces te ontwikkelen.

De verpakkingsbeurs Empack wordt gehouden van 31 maart t/m 2 april 2020 in Jaarbeurs Utrecht. Wilt u een bezoek brengen aan de Empack en aanwezig zijn bij de rondetafelbijeenkomst van het KIDV? U kunt zich hier registreren.