Volg ons ook op Twitter @kidv_verpakken
View this email in your browser
KIDV Nieuwsflits - november 2019

Community of Practice Herbruikbare Verpakkingen van start

Eén van de potentiële oplossingen om verpakkingen duurzamer te maken, is om van eenmalig naar meermalig gebruik te kijken. Hoe vaker een dergelijke verpakking wordt gebruikt, hoe lager de milieu-impact en hoe gunstiger meermalig gebruik uitvalt ten opzichte van het gebruik van eenmalige verpakkingen. Afgelopen week ging onder aanvoering van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) de Community of Practice Herbruikbare Verpakkingen van start. Vertegenwoordigers van twintig partijen spraken over marktontwikkelingen, gezamenlijke uitdagingen, de noodzaak en kansen van herbruikbare verpakkingen.
Lees meer

CRISP versterkt kennis over duurzaam verpakken

Het Center for Research in Sustainable Packaging (CRISP) voert drie onderzoeken uit, waarvan de uitkomsten het verpakkend bedrijfsleven kunnen helpen om verdere stappen te maken bij de verduurzaming van verpakkingen. Onderwerpen van deze studies zijn laminaten, herbruikbare verpakkingen en de verankering van duurzaam verpakken in het management van bedrijven. In CRISP werken het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken, Universiteit Twente, Universiteit Utrecht en Wageningen Food & Biobased Research samen. “Het doel van de samenwerking is om kennis op het gebied van duurzaam verpakken te versterken, in zowel onderzoek als de praktijk. Juist deze koppeling met de praktijk vinden we belangrijk. Bedrijven worden actief bij onze onderzoeken betrokken”, vertelt coördinator Bjorn de Koeijer (Universiteit Twente).
Lees het interview

Internationale verkenning en eindsymposium KVG

Voor het programma Kunststof Verpakkingsafval als Grondstof (KVG) is een internationale verkenning uitgevoerd. Hiervoor werd gekeken naar de toepassing van gerecyclede kunststof verpakkingen in drie relevante Europese landen, te weten Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Wat kan Nederland daarvan leren om het gebruik van kunststof recyclaat afkomstig van verpakkingen te bevorderen? U kunt de rapportage hieronder downloaden. 
KVG is een programma van het KIDV en Rijkswaterstaat. Op woensdag 13 november a.s. worden de resultaten van het KVG-programma bekend gemaakt. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
Download de 'Internationale verkenning'

Duurzaam Door(ver)pakken: Heijmans

Bouwconcern Heijmans kondigde deze zomer aan om alle verpakkingen op de bouwplaats honderd procent herbruikbaar of recyclebaar te maken. “Als je ziet wat andere sectoren doen, of wat je thuis doet aan afvalscheiding, waarom kunnen wij dat dan ook niet op de bouwplaats doen?” Procurement directeur Esther Donders vertelt in een nieuwe aflevering van Duurzaam Door(ver)pakken waarom Heijmans inzet op circulaire verpakkingen en hoe dit wordt georganiseerd.
Duurzaam verpakken op de bouwplaats

Circular Design Class: workshop voor verpakkingsontwerpers

CIRCO en het KIDV houden op woensdag 27 november a.s. de Circular Design Class om verpakkingsontwerpers kennis en nieuwe inzichten te bieden op het gebied van circulair design. Deze workshop biedt inzicht in de basics van circular design en circulaire businessmodellen. “We kijken naar uiteenlopende praktijkvoorbeelden van koplopers. Vervolgens passen we deze inzichten toe op eigen business cases van de deelnemers”, vertelt Karen van de Stadt van het KIDV. Zo leert u hoe u in uw dagelijkse praktijk circulair ontwerpen op de agenda van opdrachtgevers of collega’s kunt krijgen.
Meer informatie en aanmelden

Vacature: Adviseur leertrajecten duurzaam verpakken

Het KIDV is op zoek naar een Adviseur leertrajecten duurzaam verpakken met minimaal vijf jaar werkervaring (32-40 uur per week). Als adviseur leertrajecten ben je verantwoordelijk voor het vertalen van de kennisbehoefte van het verpakkend bedrijfsleven naar onderzoek en onderwijs, en andersom. Als spin in het web tussen het verpakkend bedrijfsleven en kennis- en onderwijsinstellingen ben je actief betrokken bij uiteenlopende projecten. 
Naar de vacaturetekst

Recyclingcijfers 2018

Het Afvalfonds Verpakkingen publiceerde recent de recyclingcijfers over 2018. Van de 3.120 kton op de markt gebrachte verpakkingen werd vorig jaar 2.478 kton gerecycled. Dit betekent een recyclepercentage van 79%. Hiermee presteert Nederland ruim boven de Nederlandse doelstelling van 70%. In de publicatie 'Verpakkingen in de circulaire economie' staan alle cijfers op een rij.
Verpakkingen in de circulaire economie

Agenda

13 november 2019 - Utrecht
Eindsymposium Kunststof Verpakkingsafval als Grondstof
Voor dit programma van het KIDV en Rijkswaterstaat zijn afgelopen jaar vijftien pilots uitgevoerd. De deelnemers laten resultaten van hun projecten zien. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

19 november 2019 - Den Haag
GrondstoffenPoort: de kunststofketen
De kunststofketen is één van de grondstoffenketens die onder de loep ligt van beleidsmakers. Tijdens deze bijeenkomst komen partijen uit de keten aan het woord, om vast te stellen wat nodig is om tot doorbraken te komen. Verpakkingskundige Karen van de Stadt van het KIDV is een van de sprekers.

27 november 2019 - Den Haag
CIRCO-KIDV Circular Design Class
Hoe kan je als verpakkingsontwerper bijdragen aan de circulaire economie? CIRCO en het KIDV houden op 27 november a.s. de Circular Design Class om verpakkingsontwerpers kennis en nieuwe inzichten te bieden op het gebied van circulair design. Principes van circulair ontwerp worden in de workshop toegepast op jouw eigen business case.  


12 december 2019 
Matchmaking-bijeenkomst Community of Sustainable Packaging Innovators

De Community of Sustainable Packaging Innovators is hét innovatieplatform van het KIDV. Op deze bijeenkomst koppelen we de innovatieve ideeën van start-ups aan de partijen uit het KIDV-netwerk.
 
Kennisinstituut Duurzaam Verpakken
Bezoekadres
Zuid-Hollandlaan 7
2596 AL Den Haag
Postadres
Postbus 93383
2509 AL Den Haag
T 070 762 0580
info@kidv.nl

Over alle onderwerpen uit deze nieuwsbrief is nadere informatie te vinden op www.kidv.nl Wilt u zich afmelden voor de nieuwsbrief van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken klik dan hier. Wilt u uw gegevens wijzigen klik dan hier.