Aan de slag met duurzaam verpakken

Seminar Design for Recycling - Dutch Design Week 2019


In de komende periode zullen stappen moeten worden gezet om toe te werken naar een circulaire economie. Recycling van papier en karton is onderdeel van de duurzaamheidsuitdaging. Door hergebruik vermindert het beroep op nieuwe grondstoffen, wordt afval voorkomen en ervoor gezorgd dat CO2 langer blijft opgeslagen in het papier en karton. 

Wil je hier meer over leren en er mee aan de slag gaan, kom dan naar het seminar Design for Recycling, dat wordt georganiseerd en aangeboden door Stichting Papier Recycling Nederland. Het event vindt plaats tijdens de Dutch Design Week 2019 en is onderdeel van Paper City, een manifestatie van Artez Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem en het Informatiecentrum Papier en Karton (Papierenkarton.nl).

Datum:     23 oktober 2019   
Locatie:   TAC gebouw Eindhoven

Tijdens het seminar vertellen experts over de verduurzaming van print en verpakkingen en de kansen die Design for Recycling biedt. Met de praktische tips kun je zelf aan de slag met deze design-filosofie.
Het seminar bestaat uit twee sessies:

Sessie I: Verduurzaming Print: 10:00 – 12:00 uur. Programma:

  • Opening Hielke van de Brink (directeur PRN) en Thomas Castro (coördinator Paper City en hoofd afdeling Grafisch Design Artez).
  • Esther Krop (designer en eigenaar van de Monsterkamer) en Erik Timmermans (auteur van het boek Duurzaam Uitgeven) gaan in op duurzame printmedia, Design for Recycling en de vragen die leven over de ze onderwerpen onder ontwerpers.
  • Marc Herberigs (Stichting Stimular) laat praktische instrumenten en werkwijzen zien, die het grafische proces verduurzamen.
  • Tanya Lemmers, creative technical designer at Joh. Enschedé Amsterdam laat aan de hand van voorbeelden zien hoe drukkers en ontwerpers actief kunnen bijdragen aan de verduurzaming van print.

Na afloop van de sessie vindt een bezoek plaats aan Paper City en wordt een lunch aangeboden.

Sessie II: Duurzame verpakkingen: 13:00 – 15:00 uur. Programma:

Voorafgaand aan de sessie wordt de deelnemers een een lunch aangeboden.

  • Opening Hielke van de Brink (directeur PRN) en Thomas Castro (coördinator Paper City en hoofd afdeling Grafisch Design Artez).
  • Nynke Arntzen, verpakkingskundige bij het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) geeft haar blik op duurzaam verpakken met papier en karton en maakt daarbij gebruik van het model Vijf perspectieven op duurzaam verpakken van het KIDV.
  • Henrike Holwerda van het Kenniscentrum Papier en Karton neemt de aanwezigen aan de hand van de richtlijnen Recyclability mee in de wereld van duurzaam verpakken met papier en karton. Met diverse praktijkvoorbeelden laat Henrike zien hoe verpakkingen duurzamer en beter recyclebaar kunnen worden ontworpen.
  • Industrieel ontwerper Sophie Krah studeert binnenkort af met een bijzonder verduurzamingsinitiatief. Met lokaal geproduceerd papier en karton van olifantsgras ontwerpt zij niet alleen een recyclebare verpakking met een hernieuwbare bron, door haar local-to-local aanpak is het aantal transportkilometers drastisch verlaagd, en daarmee de footprint van de verpakking.

Na afloop van de sessie vindt een bezoek plaats aan Paper City.

Inschrijven kan hier