Volg ons ook op Twitter @kidv_verpakken
View this email in your browser
KIDV Nieuwsflits - juni 2019

'Circularikoek' of daadwerkelijk circulair?

In het kader van haar Master Industrial Design Engineering aan de Universiteit Twente deed Nikki Groote Schaarsberg bij het KIDV onderzoek naar de ontwikkeling van een tool voor het meten van circulariteit van verpakkingen. Donderdag 20 juni jl. studeerde zij af. “Ondernemingen die beloven dat hun verpakkingen in de toekomst honderd procent recyclebaar zijn en zich aan het Plastic Pact NL committeren. Is het ‘circularikoek’ of zijn het realistische doelen die binnen handbereik liggen?”
Lees meer

Community of Sustainable Packaging Innovators

Het KIDV lanceerde op 20 mei de Community of Sustainable Packaging Innovators, hét innovatieplatform op het gebied van verpakkingen en recycling. De Community richt zich op start-ups, scale-ups en nieuwe samenwerkingsverbanden op het gebied van duurzaam verpakken. Via de community worden duurzame verpakkings- of recyclinginnovaties verbonden aan relevante marktpartijen om deze uitdaging gezamenlijk aan te gaan. Op woensdag 3 juli a.s. is de kick-off meeting. Hiervoor zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.
 
Meer informatie over de Community

Over de toekomst van herbruikbare verpakkingen

Hoogleraar Ernst Worrell van het Copernicus Instituut van de Universiteit Utrecht onderzoekt voor CRISP de toekomst van herbruikbare verpakkingen. "Van oudsher wordt geprobeerd om de hoeveelheid verpakkingen zo klein mogelijk te houden, maar we komen vooralsnog niet veel verder dan ze wat lichter te maken, of we bereiken slechts andere marginale verbeteringen. Hergebruik is één van de manieren om veel meer impact te creëren.”
Het Center for Research in Sustainable Packaging (CRISP) is een samenwerking van het KIDV met Universiteit Utrecht, Universiteit Twente en Wageningen UR.
Mogelijkheden en impact van herbruikbare verpakkingen

Duurzaam Door(ver)pakken bij Burg Group
'Duurzaamheid verankeren in ons DNA'

Het ene is zuur, het andere zoet. Burg Group maakt verschillende soorten azijn en nog veel meer soorten limonadesiroop, die toch een bijzondere overeenkomst hebben: de plastic flessen waarin ze het bedrijf verlaten, worden bijna allemaal in eigen huis geblazen. Dat is ooit zo ontstaan en zo blijft het ook in de nieuwe verpakkingsstrategie die Burg Group nu opstelt. Juist omdat het bedrijf zijn producten inclusief verpakkingen levert, krijgen de verpakkingen veel aandacht in het duurzaamheidsbeleid.
 
Lees de reportage

Verduurzaming van e-commerceverpakkingen

HAS Hogeschool Den Bosch presenteert op 27 juni a.s. de resultaten van een onderzoek naar de bevindingen van consumenten die online boodschappen doen. Hoe kijken zij tegen verpakkingen aan? Maakt het consumenten uit hoe de verpakking eruitziet en of die goed recyclebaar is? Zijn ze bereid om daar iets meer voor te betalen? Volgens docent en programmamanager Packaging & Design Stefan Hermsen levert het onderzoek verschillende aanknopingspunten op voor bedrijven om e-commerceverpakkingen verder te verduurzamen. 
Lees meer

Agenda 


24 - 25 juni 2019 - Amsterdam
Packaged, the 8th Global Summit

Niels van Marle (verpakkingskundige KIDV) geeft een presentatie over 'The impact of design details on sustainability'.

27 juni 2019 - Utrecht
Workshop Recyclecheck vormvaste kunststof verpakkingen
Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar.

3 juli 2019 - Amsterdam
Kick-off: Community of Sustainable Packaging Innovators

19 september 2019 - Locatie n.t.b.
KIDV - Verdiepingsbijeenkomst
Naar aanleiding van de Brancheplannen Duurzaam Verpakken organiseert het KIDV 19 september een verdiepingsbijeenkomst. Meer informatie volgt spoedig.
Kennisinstituut Duurzaam Verpakken
Bezoekadres
Zuid-Hollandlaan 7
2596 AL Den Haag
Postadres
Postbus 93383
2509 AL Den Haag
T 070 762 0580
info@kidv.nl

Over alle onderwerpen uit deze nieuwsbrief is nadere informatie te vinden op www.kidv.nl Wilt u zich afmelden voor de nieuwsbrief van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken klik dan hier. Wilt u uw gegevens wijzigen klik dan hier.