Aan de slag met duurzaam verpakken

KIDV Verdiepingsbijeenkomst 'Duurzaam door(ver)pakken: van plan naar praktijk'

  • Datum: 19 september 2019
  • Locatie: Prodentfabriek, Amersfoort


Wij nodigen u van harte uit voor de Verdiepingsbijeenkomst ‘Duurzaam door(ver)pakken: van plan naar praktijk’ van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV). Deze bijeenkomst vindt plaats op donderdag 19 september, van 15.00 – 18.00 uur in de Prodentfabriek te Amersfoort.
 
Hoe ziet de toekomst van duurzaam verpakken eruit? Om op brancheniveau verdere stappen te zetten bij de verduurzaming van verpakkingen, hebben 22 brancheorganisaties in samenwerking met het KIDV een Brancheplan Duurzaam Verpakken opgesteld. De brancheplannen werden afgelopen mei gepubliceerd. Ze bevatten concrete doelstellingen en maatregelen, zoals: 10% minder lucht in verzendverpakkingen in de e-commercesector, 20% minder verpakkingsmateriaal in de supermarkt en 25% gerecycled kunststof in minimaal 90% van alle kunststof verpakkingen in de cosmetica branche.
 
De opdracht aan bedrijven is nu om de gestelde doelen uit de brancheplannen waar te maken en deze door te vertalen naar de praktijk. De zogenoemde R-verduurzamingsladder biedt bedrijven hierbij een houvast. De ladder bestaat onder andere uit Rethink, Reduce en Resource bij ontwerp en productie van verpakkingen en Re-use, en Recycle in de gebruiks- en afvalfase.  

Wat houdt dit concreet in? Waar begint u als bedrijf als u verder wilt met duurzaam verpakken? En welke voorbeelden zijn er op de markt beschikbaar ter inspiratie? Deze vragen worden onder meer beantwoord tijdens de bijeenkomst. 

Programma en tijden

14.30 uur - inloop

15.00 uur - plenair programma:

  • Een introductie over de brancheplannen en de verduurzamingsladder - Chris Bruijnes, KIDV
  • Drie inspirerende voorbeelden van duurzaam verpakken in de praktijk:
    • Raw Paints, Rethink van verpakkingsmaterialen - Willemijn Wortelboer, Raw Paints
    • Loop en Puur Bezorgd, Re-use van verpakkingsmaterialen - Atilla Turos, TerraCycle en Martijn Bijmolt, Puur Bezorgd
    • Excess Materials Exchange, Recycle van verpakkingsmaterialen - Maayke Damen, Excess Materials Exchange

16.30 uur - Handelshuis Duurzaam Verpakken:
Op een door ons ingericht marktplein komen verpakkingsleveranciers of innovators met hun afnemer samen om u te inspireren. Zij geven korte pitches over hun innovatieve verpakkings- of recyclingconcepten. Vind hier de juiste ‘match’ voor uw verpakkingsvraagstuk! 

18.00 - afronding

Deelname en aanmelden
U kunt zich aanmelden tot en met donderdag 5 september a.s. via info@kidv.nl. Meld u tijdig aan, want de zaalcapaciteit is beperkt. Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Vermeld bij uw aanmelding a.u.b. uw naam, functie, e-mailadres en de naam van uw organisatie. Deelname is kosteloos. 
 
Adres, route en parkeren
U vindt de Prodentfabriek aan de Oude Fabriekstraat 20, 3812 NR te Amersfoort. De locatie is goed met het openbaar vervoer te bereiken: treinstation Amersfoort ligt op 12 minuten loopafstand of 4 minuten met de bus. Komt u met de auto? Dan kunt u parkeren bij parkeergarage Eemplein. Deze bevindt zich op 2 minuten lopen vanaf de locatie.