Volg ons ook op Twitter @kidv_verpakken
View this email in your browser
Nieuwsflits maart 2019
Europese wet- en regelgeving over verpakkingen
De Europese wet- en regelgeving over verpakkingen verandert. Na de presentatie van het zogenoemde Circulaire Economie Pakket ‘Closing the Loop’ (2015) zijn verschillende afvalrichtlijnen herzien en hogere recyclingdoelstellingen vastgesteld. In het kader van de Europese Plastic Strategy komen er ook maatregelen tegen wegwerpplastics om de plastic soep tegen te gaan. Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft alle ontwikkelingen en regelgeving op een rij gezet.
Dossier Europa
Biobased en gerecyclede grondstoffen in verpakkingen:
"Wet- en regelgeving is het probleem niet"
Is er belemmerende regelgeving om biobased en gerecyclede grondstoffen in verpakkingen toe te passen? Volgens Jonathan Verschuuren niet. De professor International and EU Environmental Law aan de Tilburg University maakt op verzoek van het KIDV een inventarisatie van ‘knellende’ wet- en regelgeving. “Er zijn weliswaar veel regels, met name voor voedselverpakkingen, maar daar is allemaal aan te voldoen”, aldus Verschuuren.
 
Wilt u (meer) gerecyclede grondstoffen toepassen in uw verpakkingen, maar loopt u hierbij tegen een juridische drempel aan? In de volgende fase van het onderzoek wil het KIDV cases uit de praktijk oppakken om verder te helpen. Samen met het loket Ruimte in Regels van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat onderzoekt het KIDV dan hoe ervaren belemmeringen kunnen worden weggenomen. Neem hiervoor contact op met projectleider Daphne van den Berg van het KIDV.
Lees het interview met Jonathan Verschuuren
Verdiepingsbijeenkomst ‘Laminaten onder de loep’
Het volledige programma voor de KIDV-Verdiepingsbijeenkomst 'Laminaten onder de loep' op dinsdag 26 maart a.s. is bekend! Tijdens deze Verdiepingsbijeenkomst presenteren wij de laatste stand van zaken ten aanzien van laminaten. Wat zijn de uitdagingen? Zijn er alternatieven voor laminaten of initiatieven om ze meer recyclebaar te maken? En hoe zit de internationale markt van laminaten in elkaar? Deze vragen komen onder meer aan bod tijdens drie presentaties. We sluiten de middag af met een interactieve paneldiscussie, waarin ook de input van de deelnemers zeer wordt gewaardeerd.
Programma en aanmelden
Zeventien Brancheplannen Duurzaam Verpakken
Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) is momenteel bezig met de beoordeling van zeventien Brancheplannen Duurzaam Verpakken. Ze bevatten concrete maatregelen van in totaal 22 brancheorganisaties om verpakkingen te verduurzamen, in de periode 2019-2022. De beoordeling wordt uitgevoerd door het College van Onafhankelijke Experts van het KIDV. In de tweede helft van april geeft het college een eindadvies over de brancheplannen uit. “De brancheplannen zijn voor bedrijven in een branche een belangrijke hefboom om zelf, ook op brancheniveau, de handen aan het roer te houden”, zeggen de KIDV-projectleiders Marc Reijnders en Vincent Balk.
Lees verder
Recyclechecks voor Flexibles en voor Papier en Karton
Het KIDV gaf eind 2018 de Recyclecheck voor vormvaste kunststof verpakkingen uit. Veel bedrijven maken daar inmiddels gebruik van. Ze krijgen met de Recyclecheck relatief eenvoudig en snel antwoord op de vraag of een verpakking goed recyclebaar is. De KIDV Recyclecheck vormvaste kunststof verpakkingen kunt u hier downloaden.

Binnenkort volgen twee nieuwe Recyclechecks. De Recyclecheck voor flexibele kunststof verpakkingen wordt binnenkort gelanceerd. De introductie van de Recyclecheck Papier en Karton is op 4 april a.s. tijdens de Empack beurs
Naar de Recyclecheck vormvaste kunststof verpakkingen
CRISP-interview met Jörg Henseler: 
"We moeten bedrijven helpen betere beslissingen te maken"
Het Center for Research in Sustainable Packaging (CRISP) is een samenwerkingsverband van Wageningen Universiteit & Research, Universiteit Twente en Universiteit Utrecht met het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV). CRISP voert momenteel drie onderzoeken uit. In een serie artikelen laat het KIDV de betrokken onderzoekers aan het woord. Lees hier meer over het CRISP en de artikelen. 

Het derde interview in de reeks is met Jörg Henseler. Hij bezet de leerstoel Product-Market Relations en is hoofd van de vakgroep Design, Production & Management aan de Universiteit Twente. In dit artikel gaat hij in op het onderzoek naar de verankering van duurzaamheid in het management van het bedrijfsleven.
Lees het interview
Het KIDV op de verpakkingsbeurs Empack 2019
De verpakkingsbeurs Empack 2019 vindt dit jaar plaats op 3 en 4 april in Den Bosch. Op 4 april zal het KIDV een aantal programmaonderdelen vervullen. In het Minitheater bij de Networking lounges in de centrale entree verzorgt het KIDV van 10.30 tot 12.00 uur de volgende presentaties:  
  • Recyclebaarheid van kunststof verpakkingen, check het!
  • Duurzaam verpakken in papier en karton (in samenwerking met de materiaalorganisaties Papier en Karton)
  • Chemisch recyclen van kunststof verpakkingen
Aansluitend zal het KIDV 's middags in de netwerklounge te vinden zijn om de bezoekers direct inzicht te geven in hoe recyclebaar de verpakking die zij inzetten momenteel is. 

U kunt zich kosteloos inschrijven voor de Empack beurs met behulp van deze code: 9501. Gebruik hiervoor onderstaande registratielink.
Aanmelden
Agenda
In de komende periode staan onder meer de volgende activiteiten en evenementen op de agenda:

6 maart 2019 – Utrecht
Workshop Recyclecheck vormvaste kunststof verpakkingen
 
19 en 20 maart 2019 – Amersfoort
NL Packaging Event
 
26 maart 2019 – Den Haag
KIDV-Verdiepingsbijeenkomst: Laminaten onder de loep

28 maart 2019 - Utrecht

Gemeentelijk grondstoffencongres 2019

3 en 4 april 2019 - Den Bosch 
Empack 2019

28 mei 2019 - Den Haag
Waste2Materials
Relaties van het KIDV krijgen via bovenstaande link t/m 21 maart €100,- korting op een entreebewijs o.v.v. KIDV100
Kalender
Kennisinstituut Duurzaam Verpakken
Bezoekadres
Zuid-Hollandlaan 7
2596 AL Den Haag
Postadres
Postbus 93383
2509 AL Den Haag
T 070 762 0580
info@kidv.nl

Over alle onderwerpen uit deze nieuwsbrief is nadere informatie te vinden op www.kidv.nl Wilt u zich afmelden voor de nieuwsbrief van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken klik dan hier. Wilt u uw gegevens wijzigen klik dan hier.