Aan de slag met duurzaam verpakken

Empack 2019: de toekomst van verpakkingstechnologie


De verpakkingsbeurs Empack 2019 vindt dit jaar plaats op 3 en 4 april in Den Bosch. Op de beurs komt u in contact met 315 exposanten gespecialiseerd in verpakkingen, verpakkingsmachines en label & print oplossingen. Er zijn o.a. miniconferenties en paneldiscussies over plastics recycling, samenwerking in de keten en het veranderende retail landschap. Op 4 april zal het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) een aantal programmaonderdelen vervullen. In het Minitheater bij de Networking lounges in de centrale entree verzorgt het KIDV  de volgende presentaties:   

10.30 – 11.00 uur
Chemisch recyclen van kunststof verpakkingen

Hoe kunnen verschillende chemische recyclingroutes voor kunststof verpakkingen kansen bieden voor Nederland? Deze nieuwe vorm van recyclen lijkt veelbelovend voor het sluiten van de kunststofverpakkingsketen, maar er zijn ook nog de nodige uitdagingen. Daphne van den Berg, projectleider bij het KIDV, vertelt u meer over de verschillende vormen van chemisch recyclen en bijbehorende klimaatimpact, bestaande initiatieven en de mogelijkheden om chemisch recyclen op te schalen.

11.00 – 11.30 uur
Recyclebaarheid van kunststof verpakkingen, check het!

Een shampoofles, een sta-zak voor soep of PET-fles. Hoe zorg je ervoor dat deze verpakkingen na gebruik kunnen worden gerecycled? Om te kunnen beoordelen of verpakkingen in het huidige systeem goed recyclebaar zijn, heeft het KIDV de Recyclecheck ontwikkeld voor vormvaste kunststof verpakkingen. Er wordt ook een Recyclecheck ontwikkeld voor flexibele kunststof verpakkingen. Karen van de Stadt, verpakkingskundige bij het KIDV, vertelt u over de do’s en don’ts ten aanzien van de recyclebaarheid van kunststof verpakkingen.

11.30 – 11.50 uur
Duurzaam verpakken in papier en karton

Wat gebeurt er met uw papier of karton verpakking in de Nederlandse recycling? Nynke Arntzen, verpakkingskundige bij het KIDV, vertelt u meer over de verschillende stappen die uw verpakking doorloopt in het recycleproces.
Aansluitend wordt het Materiaalverduurzamingsplan Papier en Karton gepresenteerd. Nederland is wereldwijd één van de koplopers op het gebied van recycling van oudpapier en karton. Echter heeft de sector de komende jaren diverse duurzame ambities om een circulaire economie voor papier en karton te bereiken. Dit stellen zij in het Materiaalverduurzamingsplan Papier en Karton. Henk van Houtum, voorzitter Papierenkarton.nl, vertelt u hoe de sector hier de komende jaren mee aan de slag gaat.

Aansluitend op de sessies zal het KIDV 's middags in de netwerklounge te vinden zijn om de bezoekers direct inzicht te geven in hoe recyclebaar de verpakking die zij inzetten momenteel is. Het standnummer van het KIDV is 7E102.

U kunt zich kosteloos inschrijven voor de Empack beurs met behulp van deze code: 9501. U kunt zich hier registreren.