Aan de slag met duurzaam verpakken

KIDV-Verdiepingsbijeenkomst: Laminaten onder de loep

  • Datum: 26 maart 2019
  • Locatie: Den Haag


Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken nodigt u van harte uit voor de Verdiepingsbijeenkomst ‘Laminaten onder de loep’. Deze bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 26 maart 2019 van 16.00 tot 18.00 uur in gebouw Spaces/De Rode Olifant te Den Haag.

Producten zoals koffie, soep, chips en snoep worden veelal verpakt in kunststof laminaat verpakkingen. Laminaten bestaan uit dunne laagjes van verschillende materialen, vaak een combinatie van kunststof en aluminium. Ze worden toegepast om producten te beschermen, onder meer tegen vocht, zuurstof en licht. Door gebruik van een minimale hoeveelheid materiaal is het een efficiënte manier om de houdbaarheid van het product te verlengen.

Echter, laminaten worden meer en meer ter discussie gesteld met een negatief imago tot gevolg. Een nadeel is dat ze lastig zijn te recyclen en nu nog vaak bij het restafval belanden. Verder worden laminaten veel gebruikt voor on-the-go producten. Ze hebben daardoor een grotere kans om als zwerfafval op straat en in de natuur te belanden. Steeds meer bedrijven stellen doelen om al hun verpakkingen herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar te maken. Hier ligt nog een grote uitdaging voor kunststof laminaten. 

Tijdens deze verdiepingsbijeenkomst nemen wij u mee in op de laatste stand van zaken ten aanzien van laminaten. Wat zijn de uitdagingen? Zijn er alternatieven voor laminaten of initiatieven om laminaten meer recyclebaar te maken? En hoe zit de internationale markt van laminaten in elkaar? Deze vragen komen onder meer aan bod tijdens drie presentaties. Daarnaast lanceren we de KIDV Recyclecheck voor flexibele kunststof verpakkingen. We sluiten de middag af met een interactieve paneldiscussie, waarin we ook uw input zeer waarderen.

Programma

15.30

Inloop

16.00

Welkom en introductie

 

Chris Bruijnes – directeur KIDV

16.15

Systeem- en designoplossingen voor de circulariteit van flexibele kunststof verpakkingen

 

Graham Houlder - directeur CEFLEX

16.30

CRISP onderzoekt de verduurzaming van laminaten

 

Ulphard Thoden van Velzen - Onderzoeker Wageningen University & Research

16.45

Laminaten in een circulaire economie

 

Niels van Marle - verpakkingskundige KIDV 

17.00

Paneldiscussie

 

Roland ten Klooster (Universiteit Twente), Graham Houlder (CEFLEX), Erik-Jan Ransdorp (Mars), Kitty Wullems (DeeDee Pouch Professionals) en Rob Verhagen (Oerlemans Packaging). 

17.55

Afsluiting

18.00

Netwerkborrel

Deelname en aanmelden
U kunt zich aanmelden tot en met dinsdag 19 maart a.s. via info@kidv.nl. Meld u tijdig aan, want de zaalcapaciteit is beperkt. Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Vermeld bij uw aanmelding a.u.b. uw naam, functie, e-mailadres en de naam van uw organisatie.

Adres, route en parkeren
U vindt gebouw Spaces/De Rode Olifant aan de Zuid-Hollandlaan 7, 2596 AL Den Haag. Kijk voor informatie over de route per OV en auto op www.kidv.nlLet op: u kunt geen gebruik maken van de parkeergelegenheid van Spaces, wel van de parkeergarage onder het Malieveld.