Feitelijke kennis over circulair verpakken, zodat beleidsmakers en bedrijven duurzame stappen kunnen zetten

KIDV-Verdiepingsbijeenkomst: Laminaten onder de loep

  • Datum: 26 maart 2019
  • Locatie: Den Haag

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken nodigt u van harte uit voor de Verdiepingsbijeenkomst ‘Laminaten onder de loep’. Deze bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 26 maart 2019 van 16.00 tot 18.00 uur in gebouw Spaces/De Rode Olifant te Den Haag.

Producten zoals koffie, soep, chips en snoep worden veelal verpakt in kunststof laminaat verpakkingen. Laminaten bestaan uit dunne laagjes van verschillende materialen, vaak een combinatie van kunststof en aluminium. Ze worden toegepast om producten te beschermen, onder meer tegen vocht, zuurstof en licht. Door gebruik van een minimale hoeveelheid materiaal is het een efficiënte manier om de houdbaarheid van het product te verlengen.

Echter, laminaten worden meer en meer ter discussie gesteld met een negatief imago tot gevolg. Een nadeel is dat ze lastig zijn te recyclen en nu nog vaak bij het restafval belanden. Verder worden laminaten veel gebruikt voor on-the-go producten. Ze hebben daardoor een grotere kans om als zwerfafval op straat en in de natuur te belanden. Steeds meer bedrijven stellen doelen om al hun verpakkingen herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar te maken. Hier ligt nog een grote uitdaging voor kunststof laminaten. Het KIDV neemt u mee in de laatste stand van zaken ten aanzien van deze verpakkingen.

Programma
De volgende onderwerpen staan op het programma:

  • de resultaten van het onderzoek van het KIDV naar recyclebaarheid van laminaten en mogelijke oplossingen of alternatieven;
  • de voortgang van het onderzoek naar laminaten van het Centre for Research in Sustainable Packaging (CRISP);
  • CEFLEX, een Europees samenwerkingsverband gericht op de circulariteit van flexibele kunststof verpakkingen;
  • lancering van de KIDV Recyclecheck voor flexibele kunststof verpakkingen;
  • een paneldiscussie met experts en bedrijven.

Het definitieve programma wordt binnenkort bekend gemaakt.

Deelname en aanmelden
U kunt zich aanmelden tot en met dinsdag 19 maart a.s. via info@kidv.nl. Meld u tijdig aan, want de zaalcapaciteit is beperkt. Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Vermeld bij uw aanmelding a.u.b. uw naam, functie, e-mailadres en de naam van uw organisatie.

Adres, route en parkeren
U vindt gebouw Spaces/De Rode Olifant aan de Zuid-Hollandlaan 7, 2596 AL Den Haag. Kijk voor informatie over de route per OV en auto op www.kidv.nlLet op: u kunt geen gebruik maken van de parkeergelegenheid van Spaces, wel van de parkeergarage onder het Malieveld.