Duurzaam verpakken: Reduce, Re-use, Recycle en Re-new

KIDV slotsymposium wetenschappelijk onderzoeksprogramma

  • Datum: 17 januari 2019
  • Locatie: Nicolaasdwarsstraat 14, Utrecht (Tuinzaal van het Centraal Museum)


Aanmelden is niet meer mogelijk. Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar voor deze bijeenkomst.

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) nodigt u van harte uit voor het feestelijke slotsymposium van het wetenschappelijk onderzoeksprogramma ‘Sustainable Packaging’ op donderdag 17 januari 2019 van 14.30 tot 18.30 uur in het Centraal Museum te Utrecht.

Tijdens het symposium presenteren we de resultaten van vier jaar onderzoek naar Duurzaam Verpakken, uitgevoerd door de universiteiten van Wageningen, Twente, Groningen en Aken en TNO. Het programma is opgesteld in samenwerking met het Topinstituut Food and Nutrition en stond in het teken van urgente en relevante vraagstukken die bijdragen aan een structurele vermindering van de milieudruk in de product-verpakkingsketen in Nederland.

Het gaat dan bijvoorbeeld om de toepassing van LCA-methoden, de plaats van verduurzaming in het ontwikkelingsproces van productverpakkingscombinaties en hoe ketenpartijen zoals gemeenten en recyclers op het gebied van verpakkingsafval opereren en kunnen verbeteren. Maar ook: hoe reageren consumenten op duurzame verpakkingen?

Inmiddels zijn bijna alle onderzoeken afgerond: het is dan ook tijd voor een officiële afsluiting! Voor iedereen een kans om de laatste stand van zaken te horen binnen wetenschappelijk onderzoek op het gebied van circulair verpakken. Daarbij bieden wij u praktische handvatten hoe u deze kennis concreet kunt toepassen binnen uw organisatie. Tijdens het symposium zijn er twee rondes met parallelle deelsessies rond vier onderzoeksthema’s. Wij vragen u om bij aanmelding uw eerste, tweede en derde keuze aan te geven.

Deelsessies
1. Migratie van minerale oliën in oud papier en karton in de voedingsmiddelenindustrie
Kan de vervuiling door inkten en minerale oliën in oud papier en karton worden teruggedrongen door betere recyclingprocessen? TNO onderzocht in overleg met partners uit de papier- en kartonindustrie de oorzaken en samenstelling van vervuiling en mogelijke maatregelen om zogenoemde MOSH en MOAH op te vangen.

2. Effecten op kunststof bij het meermalig toepassen van gerecycled PET in PET-flessen
Het toepassen van gerecycled PET in PET-flessen kan effect hebben op het verpakkingsmateriaal. De WUR onderzocht welke verontreinigingen in rPET het meest voorkomen en hoe deze verontreinigingen belangrijke materiaaleigenschappen (verkleuring, migratie en stress-cracking) beïnvloeden.

3. E-commerce: de beleving van de consument
Verpakkingen spelen niet alleen een belangrijke logistieke rol in de vorm van bescherming, maar worden ook gebruikt voor branding in de e-commerce sector. De universiteiten van Wageningen en Groningen geven inzicht in de consumentenbeleving bij het uitpakken van online bestellingen, maar ook bij het weggooien van de verpakking.

4. Businessmodellen: economische transacties in de recyclingketen
Let op: deze deelsessie zal in het Engels zijn. De wens om de verpakkingsketen meer circulair te maken, vereist inzicht in de werking van huidige businessmodellen bij verschillende stakeholders. De Universiteit Twente onderzocht hoe circulariteit zowel fysiek als financieel kan worden bevorderd via beleidsopties. Het onderzoek bestond uit een analyse van de huidige organisatie en businessmodellen van de verpakkingsketen, het bouwen van een simulatie model en het analyseren van een drietal beleidsopties aan de hand van ‘agent-based modelling’. De focus lag hierbij op kunststof verpakkingen en recycling.

Programma

14.00 Ontvangst met koffie en thee
14.30 Aftrap door KIDV-directeur Chris Bruijnes en voorbereiding op de deelsessies door programmamanager Hans van Trijp
14.50 Ronde 1 deelsessie
15.10 Ronde 2 deelsessie
15.30 Pauze
15.45 Terugblik: vier jaar wetenschappelijk onderzoeksprogramma
17.30 Netwerkborrel
18.30 Afsluiting

Adres, route en parkeren
De bijeenkomst vindt plaats in de Tuinzaal van het Centraal Museum. Het adres is: Nicolaasdwarsstraat 14, te Utrecht. Klik hier voor informatie over de route per OV en auto op. Let op: naast het Centraal Museum is een beperkte mogelijkheid tot (betaald) parkeren. Vanaf parkeergarage Vaartsche Rijn is het circa 7 minuten lopen naar het Centraal Museum.