Duurzaam verpakken = Circulair verpakken. Van ontwerp tot hergebruik en recycling

Center for Research in Sustainable Packaging (CRISP)

Als onderdeel van het Circular Packaging Design programma (2017-2020) is het Center for Research in Sustainable Packaging (CRISP) opgericht. Dit is een samenwerkingsverband van het KIDV met de Universiteit Twente, Universiteit Utrecht en Wageningen Food & Biobased Research. De samenwerking is erop gericht om bedrijven aan meer kennis te helpen over duurzaam verpakken, waarbij de focus ligt op het circulair ontwerpen van verpakkingen.

De onderzoeksactiviteiten zijn voornamelijk gericht op vragen van producenten en importeurs. Het bedrijfsleven wordt daarom sterk betrokken bij zowel de uitvoering van onderzoeksprojecten. De eerste projecten zijn gericht op laminaten, herbruikbare verpakkingen en de verankering van duurzaam verpakken in het management.

Onderzoekers aan het woord

In een serie artikelen laat het KIDV de betrokken onderzoekers aan het woord. In de eerste aflevering vertelt Christiaan Bolck over het ontstaan, de achtergrond en doelstellingen van CRISP. Bolck is bij Wageningen Universiteit & Research verantwoordelijk voor het toegepast onderzoek op het gebied van materialen. Daaronder valt ook het onderzoek naar duurzame verpakkingen. Lees het interview met Christiaan Bolck. 

Het tweede artikel is een interview met Karin Molenveld. Zij is als onderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research betrokken bij de studie naar laminaten. Dit zijn verpakkingsfolies, opgebouwd uit verschillende laagjes kunststof of andere materialen, zoals aluminium, die voedselproducten beschermen tegen invloeden van buitenaf waardoor ze langer vers en houdbaar blijven. U kunt hier het interview met Karin Molenveld lezen. 

Het derde interview is met Jörg Henseler. Hij bezet de leerstoel Product-Market Relations en is hoofd van de vakgroep Design, Production & Management aan de Universiteit Twente. In dit artikel gaat hij in op het onderzoek naar de verankering van duurzaamheid in het management van het bedrijfsleven. Lees het hier

 

 

Projectleiders

  • Gijs Langeveld

    Projectleider