Duurzaam verpakken vraagt om samenwerking tussen alle spelers in de keten: van grondstoffenleverancier tot afvalverwerker

KIDV Recyclecheck voor vormvaste kunststof verpakkingen

De Recyclecheck is een hulpmiddel bij één van de vele keuzes die verpakkingsontwerpers, maar ook marketeers en inkopers, moeten maken als ze een nieuw product of verpakking op de markt brengen. De tool heeft het model van een beslisboom.

Aan de gebruiker wordt een beknopt aantal vragen gesteld over het materiaal en over verpakkingsonderdelen die invloed hebben op de sortering en recycling. De vragen moeten steeds met ja of nee worden beantwoord. Het KIDV geeft bij elke vraag ook achtergrondinformatie over de verschillende aspecten van sortering en recycling.

Aan het eind rolt het antwoord eruit: de verpakking is goed recyclebaar, of niet. De check is gericht op de gehele verpakking, bijvoorbeeld een fles met dop en label of sleeve, of een bakje met deksel en label.

De ontwikkeling van de Recyclecheck is onderdeel van het project Meten van Circulariteit, dat wordt gefinancierd door Stichting Afvalfonds. Volgende stappen zijn de ontwikkeling van een recyclecheck voor flexibels (onder meer plastic folies) en andere materialen, zoals papier en karton.

Vul hieronder uw gegevens in om de KIDV Recyclecheck te downloaden.