Praktijkvoorbeeld

Green4Print ontwikkelt mineraalolievrije inkt

Publicatiedatum: 3 november 2014
Organisatie: Green4print

Green4print produceert ecologische producten op basis van biologische grondstoffen zonder gebruik van minerale oliën.

Green4Print is een toeleverancier voor de grafische industrie. Zij hebben mineraalolievrije inkten ontwikkeld welke voor 75%-82% zijn gemaakt uit biobased materialen.

In inkt dat wordt gebruikt voor onder andere het drukken van verpakkingen en kranten kunnen verontreinigingen zitten, zoals minerale oliën. Het gaat dan om aromatische koolwaterstoffen (de zogenoemde MOAH) en verzadigde koolwaterstoffen (MOSH) uit minerale oliën. Green4Print ontwikkelde een inkt die dit niet bevat.

Daarnaast wordt met Green4Print het inktverbruik verminderd met ongeveer 25% en wordt er minder energie verbruikt. Door het gebruik van hernieuwbare grondstoffen in Green4Print wordt het proces van ontinkten verbeterd en het milieu minder belast.

Green4Print behaalde als eerste inkt-producent ter wereld het cradle-to-cradle certificaat op haar producten. De centrale gedachte achter cradle-to-cradle is dat alle gebruikte materialen na hun levensduur in het ene product nuttig kunnen worden ingezet in een ander product, zonder daarbij kwaliteitsverlies of restproducten over te houden.

Meer informatie over minerale oliën lees je in de factsheet Minerale oliën in verpakkingen van gerecycled papier en karton (2016).