Duurzaam verpakken helpt bij de ontwikkeling naar een circulaire economie

Inspiratiegids Duurzaam Verpakken

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft de Inspiratiegids Duurzaam Verpakken ontwikkeld. Deze interactieve gids geeft inzicht in de duurzame mogelijkheden op verpakkingsgebied en biedt praktische informatie, tips en tricks en inspirerende voorbeelden. De gids is ontwikkeld voor bedrijven die geen verpakkingskundigen in dienst hebben, zoals ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf (MKB). Met behulp van de Inspiratiegids kunnen ze keuzes maken om verpakkingen te verduurzamen.

 

De Inspiratiegids Duurzaam Verpakken biedt de mogelijkheid om verpakkingen via drie routes te onderzoeken. Vanuit de productsamenstelling zijn verpakkingstypes te verkennen en staan verduurzamingstips beschreven. Is het product bijvoorbeeld vloeibaar en welke verpakking past daar dan het beste bij? De tweede optie is een verkenning naar de verduurzamingsaspecten van bestaande verpakkingstypes. Als een bedrijf bijvoorbeeld boter verpakt in een kuipje, wat zijn dan de tips en tricks ten aanzien van duurzaamheid? De derde route inventariseert de verschillende verpakkingstypes die zijn gemaakt van specifieke materiaalsoorten. Zo kunnen bedrijven verkennen of hun voorkeur uitgaat naar een tray van karton, kunststof of metaal.

De Inspiratiegids is ontstaan uit de kennis en ervaring die zijn opgedaan in de afgelopen vier jaren met het ontwikkelen van de brancheverduurzamingsplannen verpakken. Deze plannen zijn opgesteld en uitgevoerd door de verschillende brancheorganisaties, onder leiding van het KIDV.

Vul hieronder uw gegevens in om vervolgens de Inspiratiegids Duurzaam Verpakken te downloaden.