Rapportage

Blik: bron- of nascheiden?

Publicatiedatum: 16 oktober 2017
Organisatie: CE Delft

De NVRD heeft namens het Uitvoeringsprogramma VANG-HHA aan CE Delft gevraagd een afwegings-kader voor gemeenten op te stellen dat helpt bij de keuze tussen bron- of nascheiding van blik verpakkingen.

Blik in huishoudelijk afval bestaat in gewicht voor ongeveer driekwart uit staal en voor een kwart uit aluminium. Voor stalen blik is er milieukundig geen verschil tussen bronscheiding en nascheiding: het terugwinrendementen bij Afval Energie Centrales (AEC’s) uit bodemassen zijn consistent hoog.

Qua kosten lijkt blik bij PMD over de hele keten iets duurder uit te komen: ongeveer € 1,50 per inwoner per jaar. Deze kosten zijn echter sterk afhankelijk van hoe de inzameling is ingericht (frequentie van ophalen, service, etc.).

Wat betreft service kan geconcludeerd worden dat bij omgekeerd inzamelen PMD voor de burger makkelijker is omdat hij dan minder restafval hoeft weg te brengen. Bij traditionele inzameling (restafval aan huis) is het in de meeste gevallen voor de burger makkelijker als blik met het restafval mee mag.