Duurzaam verpakken: Reduce, Re-use, Recycle en Re-new

Challenge voor start-ups in circulair verpakken

Startups met circulaire verpakkingsideeën kennen vaak nog weinig bekendheid, of de kennis en financiële middelen ontbreken om deze initiatieven van de grond te krijgen. Met deze challenge biedt het KIDV ondernemers een kans om hun ideeën verder te brengen.

Circulair verpakken betekent dat zij verpakkingen ontwikkelen die zo min mogelijk impact op het milieu hebben, zonder dat daarbij de kwaliteit van het verpakte product in het geding komt. Dat houdt in dat ze ervoor zorgen dat de verpakking zo wordt ontworpen, geproduceerd en verwerkt, dat de verpakking zo min mogelijk grondstoffen nodig heeft en opnieuw kan worden gebruikt of gerecycled. 

Bij circulair verpakken gaat het echter niet alleen om minder materiaalgebruik. Een verpakking wordt ook duurzamer als tijdens de productie verspilling van grondstoffen wordt tegengegaan. Als de verpakking op maat wordt gemaakt voor het product dat erin vervoerd moet worden. Of als de verpakking zoveel mogelijk bestaat uit hernieuwbare of gerecyclede materialen.

De selectiecommissie van de challenge heeft zes veelbelovende initiatieven genomineerd, die kans maken op de eindzege in deze challenge. Op 14 januari 2018, tijdens de Kick-off van de Week van de Circulaire Economie, worden de twee winnaars bekend gemaakt. Die ontvangen een aanjaagbudget van 25.000 euro en inhoudelijke begeleiding om hun innovaties te realiseren.

De geselecteerde startups en hun innovaties zijn:

  • Gr3n Recycling: Chemische recycling van PET-verpakkingen met een hoge kwaliteit recyclaat.
  • Twenty Products: Veel producten bestaan doorgaans uit meer dan 80 procent water. Twenty Products ontwikkelt shampoo capsule waar consumenten thuis het water aan toe kunnen voegen.
  • RePack: Verpakkingsservice voor de e-commerce branche waarbij afgeleverde verpakkingen op eenvoudige en gebruiksvriendelijke wijze kunnen worden geretourneerd en hergebruikt.
  • Pluumo: Verpakkingsmateriaal van veren, die na het plukken doorgaans worden weggegooid. De veren worden verpakt in een zak en zijn geschikt voor gebruik in dozen en pakketjes. De veren werken isolerend en zijn licht in gewicht. Met deze toepassing krijgt een voormalige afvalstroom een nieuwe functie.
  • Ozarka: Ontwikkelt een infrastructuur voor de thuis bezorg sector, zodat voedselverpakkingen kunnen worden geretourneerd en hergebruikt.
  • Fit Things: Machine om producten te scannen, om vervolgens een doos op maat te produceren. De dozen zijn volledig recyclebaar.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met Charissa Koolen, e-mailadres: ckoolen@kidv.nl.

Projectleider

  • Charissa Koolen

    Projectleider