Feitelijke kennis over circulair verpakken, zodat beleidsmakers en bedrijven duurzame stappen kunnen zetten

KIDV tijdens Earth Day bij DSM

24 april 2018

Dinsdag 24 april 2018 was KIDV-directeur Hester Klein Lankhorst te gast bij DSM Nederland. In het kader van Earth Day, met als thema ‘Ending plastic pollution’, organiseerde het bedrijf een bijeenkomst voor alle medewerkers wereldwijd.

DSM is wereldwijd actief op het gebied van gezondheid, voeding en materialen waarbij duurzaamheid een belangrijke kernwaarde is. Verpakkingen hebben een belangrijke rol in het tegengaan van voedselverspilling. Omdat een derde deel van al het voedsel nog altijd wordt weggegooid, is er op dit terrein veel winst te boeken. Bijvoorbeeld door coatings in verpakkingen geen giftige stoffen te laten bevatten, emissies te reduceren zoals CO2, en door het gebruik van alternatieve materialen.

Andere maatregelen zijn het toepassen van meerlaagse verpakkingen en het verlengen van de houdbaarheid van het product door bepaalde gassen toe te voegen en de zuurstof weg te nemen. “Het productprofiel; de kosten, productkarakteristieken, smaak en de levensduur van verpakkingen, bepalen wat voor soort verpakking nodig is”, aldus Danielle van Zuilen, productlijn manager bij DSM Food Specialties.

In haar presentatie ging Klein Lankhorst in op een aantal feiten en cijfers over duurzaam verpakken en stond ze stil bij een aantal dilemma’s, waaronder het spanningsveld tussen voedselverspilling en duurzaam verpakken. “Verpakkingen vervullen belangrijke functies, zoals de bescherming van het product en het voorkomen van verspilling. Daarbij is de milieu-impact van het product in het algemeen vele malen groter dan de milieu-impact van de verpakking. Daarbij kunnen en moeten er echter wel stappen worden gezet om verpakkingen verder te verduurzamen.” Ook stond Klein Lankhorst in haar presentatie stil bij de concrete tips en handreikingen die het KIDV daarvoor biedt.

“Een mogelijkheid om verpakkingen te verduurzamen is door de levensduur ervan te verkorten”, vertelde Harrold Goertz, product manager bij DSM Engineering Plastics. Als voorbeeld gaf hij de hondenbrokken van zijn hond. “De verpakking houdt de brokken jarenlang goed, terwijl mijn hond ze dezelfde maand nog opeet”, benadrukte Goertz. De veiligheid en de kwaliteit van het verpakte product staan nog altijd voorop. Het wijzigen van de levensduur van het product in de verpakking betekent dat je de keten ook moet veranderen.  

Klein Lankhorst stond ook stil bij de behoefte van consumenten. Die worden zich steeds meer bewust van het belang van duurzaamheid bij verpakkingen. Zo zijn onnodige verpakkingen vaak een doorn in het oog. Alleen staat dat soms op gespannen voet met het gebruikersgemak. Zo zijn voorgesneden groenten, een verse salade of kant-en-klare appelpartjes voor onderweg voor veel consumenten niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven.

 

Over Earth Day

Earth Day bestaat sinds 1970, toen miljoenen Amerikanen de straten op gingen om te protesteren tegen de negatieve impact van 150 jaar industriële vooruitgang. Sindsdien wordt Earth Day jaarlijks gevierd in meer dan 192 landen en worden globale en lokale initiatieven opgezet om ‘s werelds grootste milieubeweging te realiseren.

Bekijk hier de link naar de presentatie van Hester Klein Lankhorst.