Feitelijke kennis over circulair verpakken, zodat beleidsmakers en bedrijven duurzame stappen kunnen zetten

‘Duurzaam verpakken begint al bij het ontwerp’

23 april 2018

Tijdens Empack 2018 presenteerde het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) een kennisprogramma om de laatste ontwikkelingen en ambities weer te geven op het gebied van duurzaam verpakken. Zo gaf KIDV-directeur Hester Klein Lankhorst een presentatie over Design for Recycling. Bezoekers van Empack kregen tips en tools aangereikt over hoe ze de verpakkingsketen zo goed mogelijk kunnen sluiten.

De focus tijdens de presentatie lag vooral op de kunststof verpakkingsketen, omdat deze de hoogste prioriteit heeft. De Europese Commissie heeft als doelstelling dat in 2030 alle kunststofverpakkingen recyclebaar moeten zijn. Elf grote multinationals hebben onlangs afgesproken om al in 2025 hun kunststof verpakkingen zo te produceren dat ze volledig herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar zijn.

Design for Recycling

Het KIDV deed in 2017 onderzoek naar het (verder) sluiten van de kunststof verpakkingsketen. Hieruit blijkt dat er nog veel verbetermogelijkheden zijn als het gaat om de recyclebaarheid van verpakkingen. In de presentatie liet Klein Lankhorst zien dat alle ketenpartners daarbij aan zet zijn. Ook gaf ze een aantal concrete voorbeelden van stappen die verpakkingsproducenten en producenten en importeurs daarbij kunnen zetten. Zo kunnen zij zorgen voor design for recycling, zodat bij het ontwerp van de verpakking al rekening wordt  gehouden met de recyclebaarheid. Ook kunnen zij - samen met overheden - inzetten op duurzaam inkopen, om de toepassing van gerecycled kunststof te vergroten en een markt voor de toepassing voor gerecycled kunststof te creëren. En door op verpakkingen aan te geven hoe de verpakking na gebruik kan worden weggegooid, kunnen ze consumenten stimuleren om verpakkingen op de juiste manier af te danken. Klein Lankhorst gaf in de presentatie ook een toelichting op de kennis, de tips en de tools die het KIDV heeft ontwikkeld om verpakkingsproducenten en producenten en importeurs daarbij te helpen, zoals tips om de recyclebaarheid van verpakkingen te verbeteren en het KIDV-model ‘Vijf perspectieven op duurzaam verpakken’.

Bekijk hier de presentatie.

Meer informatie?

Het KIDV biedt kennis, advies en tips aan verpakkingsontwerpers, -ontwikkelaars, -inkopers en marketeers over hoe ze hun verpakkingen verder kunnen verduurzamen. Zo staat op recyclability.kidv.nl informatie over hoe verpakkingen beter kunnen worden gerecycled. Op hoeverpakjeduurzam.kidv.nl staan de vijf belangrijkste invalshoeken waar rekening mee kan worden gehouden bij duurzaam verpakken.