Duurzaam verpakken: Reduce, Re-use, Recycle en Re-new

Meer recycling in 2016

28 november 2017

Van alle verpakkingen die in Nederland op de markt worden gebracht, is in 2016 73 procent gerecycled. Dit percentage ligt boven de Nederlandse doelstelling van 70 procent en ver boven de recycledoelstelling van 55 procent die geldt voor de hele Europese Unie.

De recyclecijfers van 2016 werden afgelopen week naar buiten gebracht door het Afvalfonds Verpakkingen, de stichting die namens het verpakkend bedrijfsleven zorgdraagt voor de verwerking van op de markt gebrachte verpakkingen.

De recycling van kunststof, glazen en houten verpakkingen groeide het afgelopen jaar licht. De recycling van metalen verpakkingen en verpakkingen van papier en karton bleef stabiel, op respectievelijk 95 en 85 procent.

Vooral de recycling van kunststof verpakkingen staat in de belangstelling. Met 51 procent krijgt nu ruim de helft van het kunststof verpakkingsafval een tweede leven. Om dit percentage omhoog te krijgen, is het nu nodig om de kwaliteit van kunststof in de hele verpakkingsketen te verbeteren. In het kunststofketenproject heeft het KIDV hiervoor een aantal mogelijke maatregelen geformuleerd, waarmee alle ketenpartijen aan de slag kunnen.

Meer informatie over de recyclingcijfers uit 2016 vindt u hier.

Weten wat u kunt doen om de kunststofketen verder te sluiten? Klik hier.