Duurzaam verpakken: Reduce, Re-use, Recycle en Re-new

Start Packaging Innovations Challenge

14 november 2017

Ontwerp een verpakking voor een vliegtuigmaaltijd die past in de circulaire economie. Dat is de opdracht waarmee voor studenten Industrial Design Engineering aan de Hogeschool van Amsterdam vandaag, 14 november, de Packaging Innovations Challenge '17-'18 van start is gegaan. Voor studenten aan De Haagse Hogeschool, die de minor Sustainable Packaging Design volgen, is de aftrap van de challenge een dag later.

Zij krijgen de opdracht om een duurzame verpakking te ontwerpen voor een niet-koolzuurhoudende drank. In totaal doen ruim 100 studenten mee aan deze jaarlijks terugkerende wedstrijd. Het doel is om studenten uit te dagen na te denken over de toepassing van nieuwe materialen en de rol van verpakkingen in de circulaire economie.

“Tijdens de challenge krijgen studenten een kijkje in de keuken van bedrijven die verpakkingen op de markt zetten,” vertelt verpakkingskundige Nynke Arntzen die het project vanuit het KIDV begeleidt. Zo krijgen de Amsterdamse studenten een presentatie van de Vlaamse verpakkingsproducent De Ster, die gespecialiseerd is in de productie van trays en bakjes voor vliegtuigmaatschappijen. In Den Haag komt voedingsmiddelenconcern Wessanen langs, moederbedrijf van onder andere Zonnatura en theemerk Clipper, voor een kennismaking van de deelnemers met de praktijk.

Eind januari moeten de studenten hun opdracht af hebben. Dan worden hun ontwerpen beoordeeld door een jury waarin docenten van de hogescholen, specialisten en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven zitting hebben. Arntzen, die ook jureert: “Ik ben benieuwd naar de ontwerpen. De deelnemers hebben nog een frisse blik op het thema; ik hoop op vernieuwende ideeën.”

Bekijk hier het filmpje over de aftrap van de Challenge:

Meer informatie over de Packaging Innovations Challenge vindt u hier