Feitelijke kennis over circulair verpakken, zodat beleidsmakers en bedrijven duurzame stappen kunnen zetten

Circular design in de prijzen

30 oktober 2017

Precies de juiste hoeveelheid ketchup of shampoo in een eetbare en afbreekbare verpakking. Deze vinding van de Engelse start-up Delta is één van de zes innovatieve ideeën die de Circular Design Challenge van de Ellen MacArthur Foundation hebben gewonnen. De stichting schreef de wedstrijd uit in het kader van de New Plastics Economy. De challenge werd uitgevoerd in samenwerking met het OpenIdeo platform.

De prijsvraag was erop gericht oplossingen te genereren voor kleine verpakkingen als zakjes, wikkels en deksels, omdat deze nu nog vrij lastig te recyclen zijn en in veel landen in het milieu belanden. Deelnemers konden in drie categorieën ideeën insturen: koffiebekers voor onderweg, eenmalige verpakkingen in de supermarkt en pakjes en zakjes.

In de categorie koffiebekers is TrioCup een van de twee winnaars, met een kartonnen wegwerpbeker waarin de deksel is geïntegreerd. Dit maakt een los plastic dekseltje overbodig. De CupClub werkt juist met herbruikbare bekers en technologische oplossingen zoals RFID-tags, die bij een netwerk van verkooppunten weer ingeleverd kunnen worden.

Miwa, winnaar in de supermarktcategorie, gebruikt technologie om klanten de juiste hoeveelheid boodschappen te laten bestellen, in een herbruikbare verpakking. Deze oplossing pakt niet alleen de hoeveelheid verpakkingen aan, maar draagt ook bij aan het terugdringen van voedselverspilling. Dit thema speelde ook een rol voor de andere winnaar in deze categorie, Algramo, die een dispenser heeft ontwikkeld waarbij geen wegwerpzakjes meer nodig zijn.

Delta koos in de categorie pakjes en zakjes juist voor eetbare eenmalige verpakkingen. Ook Evoware kijkt naar de eetbaarheid van verpakkingen en gebruikt daarvoor zeewier.

Verpakkingskundige Karen van de Stadt en projectleider Vincent Balk hebben diverse deelnemers, waaronder ook het in de prijzen gevallen Delta, advies gegeven over hun idee. “Met Delta hebben we bijvoorbeeld meegedacht over de toepassingsmogelijkheden van hun verpakking,’’ vertelt Van de Stadt. “En we hebben ze meer kennis gegeven over het composteren van verpakkingen.”

De bedenkers krijgen het komende jaar geld en begeleiding van de Ellen MacArthur Foundation om hun idee uit te werken tot een marktwaardige oplossing.

Meer informatie over de winnaars van de Circular Design Challenge vindt u hier.