Duurzaam verpakken = Circulair verpakken. Van ontwerp tot hergebruik en recycling

Impressie Food Waste Congres 2017

12 oktober 2017

Voedselverspilling is een wereldwijd probleem, dat onder andere door betere verpakkingen kan worden teruggedrongen. Reden voor vakbladen Verpakkingsmanagement en Verpakken om een congres over dit thema te organiseren. KIDV-directeur Hester Klein Lankhorst was op woensdag 4 oktober dagvoorzitter op de bijeenkomst in Bussum.

Eenderde van het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, gooien we weg. Een schokkend feit, dat Katarina Nilsson tijdens het Food Waste Congres presenteert en dat de urgentie van het thema voedselverspilling meteen duidelijk maakt.

Of dichterbij huis: iedere Nederlander gooit jaarlijks 50 kilo aan eten weg. Puck Kerkhoven maakt dat pijnlijk duidelijk door brood, melk, pasta en andere etenswaren onaangeroerd in de vuilnisbak te gooien.

Eten waar je nog goede dingen mee kunt doen, tonen startups als Kromkommer, InStock en NoFoodWasted aan. Door ‘lelijke groenten’ die niet in de supermarkt terechtkomen, te verwerken in soepen. Door onverkochte versproducten op de kaart te zetten in een restaurant. Door producten die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten, voor een zacht prijsje onder de aandacht van de consument te brengen.

Ook Albert Heijn wil minder verspillen, door voedsel dat overblijft in de winkel naar de Voedselbank te brengen. En Arla helpt de consument minder weg te gooien door uitknijpinstructies op het yoghurtpak te zetten.

Voedselverspilling kun je ook tegengaan door data handig in te zetten. Zo kijkt Thomas Luttikhold van Wastewatchers naar wat bedrijfskantines en hotels op welk tijdstip aan wie verkopen. Als je weet dat er op maandagen meer vraag is naar salades en op vrijdag meer vraag naar luxe broodjes, kun je daar je inkoopbeleid op aanpassen.

Jenneke Heising van de WUR vliegt het probleem op een andere manier aan, met een intelligente verpakking die de kwaliteit van het verpakte product monitort. Daarop kan de prijs worden aangepast.

De verpakking is een onderdeel van de oplossing, betoogt Toine Timmermans, expert op het gebied van voedselverspilling aan de WUR. Minder verspilling begint bij producenten die beter voorspellen wat wordt geconsumeerd. Ook belangrijk: het optimaal benutten van je grondstoffen en circulair denken.

Consumenten moeten vooral doordrongen raken van de urgentie van het probleem om bij te dragen aan een oplossing. Zo kunnen zij zich een zero foodwaste lifestyle aanmeten. Foodtrendwatcher Marjan Ippel weet hoe je dat doet: schaf je eigen composter aan, kweek je eigen groenten en fruit op je eigen afval en gebruik oud brood (het meest weggegooide voedsel) om een tafeltje van te bouwen.

Bekijk hier het filmpje voor een sfeerimpressie van het congres: