Duurzaam verpakken helpt bij de ontwikkeling naar een circulaire economie

Verpakkingen op tafel

4 oktober 2017

Supermarkten zoeken regelmatig contact met het KIDV. Zij hebben grote invloed op verpakkingen van het huismerk en willen weten hoe het zit met de recyclebaarheid van hun verpakkingen. Reden voor het KIDV om voor deze sector een ronde tafel te organiseren over verpakkingen die vaak in de supermarkt worden gebruikt, zoals vleesschaaltjes en champignonbakjes.

Verpakkingen op tafel, dat was maandag 2 oktober de inzet van de bijeenkomst. Supermarkten konden eigen verpakkingen meenemen waarover zij vragen hadden. Antwoorden kregen ze niet alleen van verpakkingskundigen van het KIDV, maar ook van afvalsorteerder Suez en de recyclingbedrijven QCP en 4PET.

“De supermarkten hebben meer kennis opgedaan van de kunststofketen,” merkt verpakkingskundige Karen van de Stadt na afloop van de bijeenkomst op. “Daarmee kunnen ze beter onderbouwde keuzes maken en verpakkingen op de markt zetten die beter passen in het huidige recyclingsysteem.”

Tijdens de sessie stonden kunststof verpakkingen centraal, omdat hier de meeste vragen over binnenkomen. “Waarom zijn PET-bakjes lastig te recyclen? Wat doen gekleurde bakjes in de recycling? Wat is het effect van biobased kunststoffen op het recyclingsysteem? Met die vragen, die leven in deze branche, zijn we aan de slag gegaan.”

Voor Hanzo Hendriksen van supermarktketen Hoogvliet was de materie nieuw. “Ik wist niet dat zwart plastic en piepschuim schaaltjes lastig te sorteren zijn. Voor mij was het een nuttige bijeenkomst, ik ben heel wat wijzer geworden. En ik ga dit onderwerp bespreken in de directie.” Ook Marion Beugelsdijk van Albert Heijn heeft nieuwe inzichten opgedaan. “Het was super om met recyclers aan tafel te zitten. Wij gaan sowieso aan de slag met de recyclebaarheid van onze verpakkingen.”

Die kruisbestuiving is ook Geert Steeghs van Suez goed bevallen. “Aandacht voor de sorteer- en recyclefase is nodig bij partijen die verpakkingen op de markt brengen. We kunnen gezamenlijk oplossingen zoeken voor lastige verpakkingen, zoals die van zwart plastic. Als supermarkten wat met die kennis doen, hebben wij daar profijt van.”

 
Het KIDV geeft op recyclability.kidv.nl tips om verpakkingen beter recyclebaar te maken. Hier komen, naast kunststof, ook de andere materiaalsoorten aan bod.
 
Antwoorden op veelgestelde vragen over de verduurzaming van verpakkingen vindt u hier. Als uw vraag er niet tussen staat, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via info@kidv.nl.