Kennis ontwikkelen, kennis samenbrengen, kennis delen

Ellen MacArthur zoekt alternatieven voor kleine verpakkingen

21 augustus 2017

Hoe kunnen we producten bij de consument krijgen zonder plastic afval te genereren? De Ellen MacArthur Foundation daagt ontwerpers uit een vernieuwend antwoord op deze vraag te bedenken met de innovatieprijsvraag die de stichting heeft uitgeschreven in het kader van de New Plastics Economy.

De prijsvraag richt zich op oplossingen voor kleine verpakkingen als zakjes, wikkels en deksels, omdat deze nu nog vrij lastig te recyclen zijn en in veel landen in het milieu belanden. De challenge wordt uitgevoerd in samenwerking met het OpenIdeo platform.  

De oproep heeft 618 ideeën van over de hele wereld opgeleverd, waarvan er 100 naar de volgende fase zijn doorgegaan. In deze zogenoemde ‘refinement’ fase krijgen deelnemers de kans om hun idee verder te bespreken met een mentor. Hiervoor heeft de Ellen MacArthur Foundation een internationaal netwerk van adviseurs opgezet. Namens het KIDV was verpakkingskundige Karen van de Stadt één van deze adviseurs. Zij heeft de afgelopen weken zes deelnemers uit verschillende landen geholpen om hun ideeën scherper en sterker te maken.

De aangedragen oplossingen zijn zeer divers, van een terugbrengsysteem voor sachets en hervulbare systemen tot materiaalinnovaties en eetbare verpakkingen. Alle ingezonden ideeën zijn hier te vinden. 

Meer informatie over de uitgangspunten en het doel van de prijsvraag vindt u hier

Meer informatie over de adviseurs die betrokken zijn bij deze prijsvraag is hier te vinden.