Rapportage

Samenstelling ingezameld kunststof/PMD verpakkingen

Publicatiedatum: 19 juli 2017
Organisatie: Learning Center Kunststof Verpakkingsafval (LCKVA)

Het Learning Center Kunststof Verpakkingsafval (LCKVA) heeft een onderzoek gedaan naar de invloed van verschillende inzamelsystemen op de samenstelling van het ingezamelde kunststof/PMD verpakkingsafval.

Het onderzoek, dat door Eureco en de Wageningen Universiteit werd uitgevoerd, is opgedeeld in twee fasen.

Uit dit eerste deel van het onderzoek blijkt dat het gekozen inzamelsysteem (alleen Plastic / Plastic & Drinkpakken / Plastic, Metaal & Drinkpakken) weinig effect heeft op de zuiverheid van het ingezamelde materiaal. De mate van zuiverheid van het PMD blijkt in sterke mate afhankelijk te zijn van de frequentie waarmee het restafval wordt ingezameld. Het onderzoek laat zien dat het kunststof verpakkingsafval minder zuiver wordt, naarmate de frequentie van de inzameling afneemt. Daarnaast is het PMD in gemeenten die werken met omgekeerd inzamelen (gescheiden stromen aan huis ophalen, restafval wegbrengen) minder zuiver dan in gemeenten waar het restafval aan huis wordt opgehaald.

Het LCKVA heeft voor dit onderzoek gebruik gemaakt van sorteeranalyses uit de periode 2014/2016. Dit betreft fase 1 van het onderzoek. Fase 2 van het onderzoek richt zich op: het verzamelen van actuele, betrouwbare informatie over de samenstelling van brongescheiden PMD; het onderzoeken van de belangrijkste variabelen die verschillen in de samenstelling van ingezameld PMD tussen inzamelsystemen in Nederland verklaren.