Duurzaam verpakken helpt bij de ontwikkeling naar een circulaire economie

Tips voor betere scheiding plastic afval

27 juni 2017

Plastic verpakkingsafval scheiden is in Nederland de laatste jaren steeds beter ingeburgerd geraakt. Per persoon zamelen we jaarlijks zeven kilo aan plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken in, waar het in 2007 nog om een halve kilo per persoon ging.

Meer plastic verpakkingsafval bij de afvalinzamelaars betekent meer mogelijkheden om het afval te recyclen. Het ingezamelde materiaal is in de loop der jaren echter ook steeds meer vervuild geraakt, onder andere door vermenging met afval dat er niet in thuishoort, zoals pizzadozen, piepschuim en chipszakken. Dit maakt het moeilijker om het materiaal opnieuw te gebruiken en zorgt voor oplopende recyclingkosten, zo bleek deze week ook uit berichtgeving van de NOS. Het KIDV leverde een bijdrage aan een item hierover in het NOS-journaal van maandag 26 juni.

Nu de hoeveelheid ingezameld plastic verpakkingsafval sterk is toegenomen, is het van belang om ook de kwaliteit hiervan te verhogen. Dat maakt het mogelijk om meer materiaal te hergebruiken in nieuwe toepassingen.

Voor consumenten die niet goed weten hoe zij daaraan kunnen bijdragen, heeft het KIDV drie tips op een rij gezet:

  1. Houd je aan de regels voor afval scheiden die gelden in jouw gemeente. Dus kijk goed welke verpakkingen in jouw gemeente in de zak of bak voor verpakkingsafval mogen;
  2. Let op de weggooi-instructies op verpakkingen, zodat ze in de juiste zak of bak belanden. Dit komt de recycling ten goede;
  3. Gebruik een transparante vuilniszak om je verpakkingsafval in te verzamelen, zo kan de afvalverwerker beter beoordelen of er geen afval in zit dat er niet in thuishoort.

Meer informatie over waar ons plastic verpakkingsafval terechtkomt, vindt u in de infographic die wij hierover in samenwerking met Milieu Centraal hebben gemaakt.