Aan de slag met duurzaam verpakken

Unilever maakt werk van circulaire economie

11 mei 2017

Unilever heeft samen met het Duitse Fraunhofer Instituut IVV een technologie ontwikkeld die de recycling van afgedankte wegwerpverpakkingen sterk moet verbeteren. Het levensmiddelenconcern wil dit zogenoemde CreaSolv-proces aan het eind van dit jaar gaan testen in een fabriek in Indonesië.

Het plastic wordt met een oplosmiddel uit portiezakjes, die uit meerdere materialen bestaan, gehaald en weer ingezet om nieuwe verpakkingen te produceren. CreaSolv wordt ook toegepast bij de recycling van polystyreenschuim, een veelgebruikt isolatiemateriaal in de bouw.

Unilever kiest bewust voor Indonesië voor het testen van dit proces. Eenmalige verpakkingen zijn populair onder de bevolking, die vaak het geld niet heeft voor grotere porties. De portiezakjes belanden op de vuilstort, maar komen door hun grootte ook makkelijk in de natuur terecht. Dit vormt een aanzienlijk probleem in Indonesië, bleek ook tijdens de handelsmissie naar Indonesië die Nederland in november 2016 organiseerde.

Aan de afspraken die Nederland toen met Indonesië maakte over eenmalige verpakkingen, geeft Unilever nu gevolg. “Aan het begin van dit jaar hebben wij uitgesproken dat we een bijdrage willen leveren aan de zwerfafvalproblematiek, door de ontwikkeling van nieuwe recyclingtechnieken,” aldus David Blanchard, hoofd R&D bij Unilever. De van oorsprong Nederlandse multinational wil de CreaSolv-technologie open source maken, zodat ook andere bedrijven er hun voordeel mee kunnen doen.

De oplossing van het zwerfvuilprobleem levert niet alleen milieuwinst op, maar biedt ook economische kansen, meent Blanchard. “We weten dat wereldwijd jaarlijks 80 tot 120 miljard dollar verloren gaat voor de economie, omdat we kunststoffen niet goed genoeg recyclen.’’ Met het CreaSolv-proces wil Unilever wegwerpverpakkingen een waardevolle bestemming geven in nieuwe verpakkingen en op die manier bijdragen aan de circulaire economie.