Duurzaam verpakken helpt bij de ontwikkeling naar een circulaire economie

Impressie Interpack 2017

9 mei 2017

In de enorme hallen vol verpakkingen, verpakkingsmaterialen en -machines van de Interpack in Düsseldorf is een groeiend aantal bedrijven vertegenwoordigd dat zich profileert als duurzaam. Het onderwerp leeft meer, maar als verpakkingskundigen Karen van de Stadt en Nynke Arntzen van het KIDV vragen wat die ‘sustainability’ dan inhoudt, vindt de standhouder het lastig daar concreet invulling aan te geven.

“Hier valt nog wat te winnen,” concludeert Arntzen die vrijdag 5 mei samen met Van de Stadt maar liefst 12 kilometer in het Europese verpakkingswalhalla aflegde. Duurzaamheid is geen alomtegenwoordig thema op de grootste verpakkingsbeurs van de wereld. Toch hangt verandering in de lucht, laat een aantal sprekende voorbeelden zien. Een slimme zeepdispenser die aan je smartphone doorgeeft dat er nieuwe zeep nodig is. Die kun je dan meteen bestellen. Of een pepermolentje met een maaldop van de biobased kunststof PLA, ter vervanging van een dop van polycarbonaat. Daar zit Bisphenol A in, een stof die in de Verenigde Staten niet in alle voedselverpakkingen gebruikt mag worden. De fabrikant koos niet voor PLA, omdat het biobased is, maar omdat het voldeed aan de technische eisen voor de pepermolen.

“Je ziet dat duurzaamheid steeds meer landt bij de directies van bedrijven,” aldus Van de Stadt. “Nu is het zaak dat deze waarde ook echt tot uitdrukking komt in verpakkingen en verpakkingsmaterialen die ze produceren.”