Aan de slag met duurzaam verpakken

Het KIDV krijgt regelmatig vragen van bedrijven over duurzaam verpakken of de duurzaamheid van verpakkingen. Op deze pagina vind je de antwoorden van het KIDV op de meest gestelde vragen. Heb je ook een vraag en staat die er niet tussen? Stel je vraag via de button hiernaast. Het KIDV neemt dan contact met je op. Als je vraag relevant is voor een bredere groep bedrijven, dan publiceert het KIDV de vraag en het antwoord ook op deze pagina. Dit doen we uiteraard geanonimiseerd.

Stel hier je vraag

Het KIDV krijgt regelmatig vragen van bedrijven over duurzaam verpakken of de duurzaamheid van verpakkingen. Op deze pagina vind je de antwoorden van het KIDV op de meest gestelde vragen. Heb je ook een vraag en staat die er niet tussen? Stel je vraag via de button hiernaast. Het KIDV neemt dan contact met je op. Als je vraag relevant is voor een bredere groep bedrijven, dan publiceert het KIDV de vraag en het antwoord ook op deze pagina. Dit doen we uiteraard geanonimiseerd.

Aan welke wet- en regelgeving moet mijn verpakking voldoen?

Verpakkingen die in contact komen met voedsel vallen onder de Warenwet. In de Warenwet staat aan welke eisen voedingsmiddelen en andere producten voor consumenten moeten voldoen. Een levensmiddel of product mag de gezondheid of veiligheid van de consument niet in gevaar brengen. 

Wat gebeurt er met verpakkingen die consumenten na gebruik weggooien?

In Nederland zijn gemeenten verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van het huishoudelijk afval. Hoe het verpakkingsafval wordt ingezameld kan tussen gemeenten en regio’s verschillen. Glas kan door inwoners worden gescheiden en naar de glasbak gebracht. Dat geldt ook voor papier en karton, waarbij sommige gemeenten mini-containers verstrekken, zodat inwoners dit aan huis kunnen scheiden. Voor de scheiding van het kunststof verpakkingsafval van huishoudens zijn er drie systemen. Lees hier meer over deze drie systemen. 

Wat is de definitie van een verpakking?

Een verpakking is een functievervuller die wordt toegevoegd aan een product met als doel dit product, tegen gewenste kosten en milieubelasting, tijd en afstand te laten overbruggen, waarbij de verpakking ervoor zorgt dat de eindgebruiker het product in acceptabele kwaliteit uiteindelijk kan gebruiken. (Ten Klooster, 2008)

Een verpakking vervult de volgende functies voor het verpakte product:

  • Een verpakking maakt het gebruik van het verpakte product mogelijk;
  • De verpakking beschermt (conserveert) het verpakte product;
  • De verpakking maakt het mogelijk om het product te transporteren; 
  • De verpakking informeert over het verpakte product.

In sommige gevallen lijken de verpakking en het verpakte product onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Is het dan nog wel een verpakking? Om hier duidelijkheid in te scheppen heeft de Europese Commissie in 2013 een lijst met illustratieve voorbeelden gepubliceerd van verpakkingen en niet-verpakkingen (Europese Commissie, 2013). Hieronder een greep uit deze voorbeelden: 

Verpakking

Geen verpakking

Papieren bakvormpjes voor muffins of andere kleine cakes, verkocht met een muffin of een andere kleine cake

Papieren bakvormen voor grotere cakes en andere voedingsmiddelen (verkocht zonder inhoud)

Bloempotten die alleen worden gebruikt voor de verkoop en het vervoer van planten en niet bedoeld zijn voor de hele levensduur van de plant.

Bloempotten die voor de hele levensduur van de plant zijn bedoeld

Kleerhangers, verkocht met een kledingstuk

Kleerhangers, apart verkocht

Capsules voor dranksystemen (bijv. koffie, cacao, melk) die na gebruik leeg achterblijven

Koffiecapsules voor dranksystemen, foliezakjes met koffie en koffiepads van filterpapier die samen met het gebruikte koffieproduct worden weggegooid

Broodzakje waarin broodje wordt verkocht

Broodzakjes die los worden verkocht

Sommige verpakkingen worden alleen business-to-business gebruikt. Die verpakkingen kunnen onder de noemer ‘logistiek hulpmiddel’ vallen. Klik hier om meer te lezen over logistieke hulpmiddelen. 

Wat is het meest duurzame verpakkingsmateriaal?

Het is belangrijk om bij het ontwikkelen van een duurzame product-verpakkingscombinatie al rekening te houden met de verschillende onderdelen in het verpakkingsproces. Naast de materiaalkeuze en grondstoffen, kan je ook kijken naar verpakkingssystemen en logistiek. Zo kun je de milieu-impact van de productverpakkingscombinatie verkleinen. Lees hier meer.

Waar moet mijn verpakking na gebruik worden weggegooid?

Bij de ontwikkeling en het ontwerp van een verpakking kan je al rekening houden met de afvalfase van de verpakking. Consumenten kijken vaak anders naar een verpakking dan de verpakkingsontwikkelaar. Het is belangrijk om rekening te houden met de consumentenbeleving bij het ontwerp van een verpakking. Lees meer.

Wat is de meest duurzame verpakking voor mijn product?

Je bereikt een optimale duurzame productverpakkingscombinatie door de vijf perspectieven uit het KIDV-model in te zetten. Zo vind je de optimale combinatie, afgestemd op jouw product, bedrijf en keten. Lees hier meer over de vijf perspectieven uit het KIDV-model. 

Is mijn verpakking recyclebaar?

Uw verpakking is goed recyclebaar als deze past in de huidige manier van inzamelen, sorteren en recyclen, zoals we die in Nederland kennen. Het KIDV heeft de Recyclecheck ontwikkeld, om te controleren of uw verpakking goed recyclebaar is. De eerste versie van de KIDV Recyclecheck is voor vormvaste kunststof verpakkingen. Het KIDV ontwikkelt ook een Recyclecheck voor verpakkingen van andere materialen, zoals papier en karton, en voor andere typen kunststoffen, zoals flexibele kunststoffen (laminaten). Lees meer over de KIDV Recyclecheck voor vormvaste kunststof verpakkingen. 

Waarvoor kan je bij het KIDV terecht?

Steeds meer ondernemers willen aan de slag met duurzaam verpakken, omdat ze het belang én de kansen zien van een circulaire economie voor verpakkingsmateriaal. Daarom adviseert en inspireert het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) bedrijven met advies op maat. We bieden ondernemers feitelijke kennis en praktische tools, gebaseerd op toegepast wetenschappelijk onderzoek, actuele trends en kennis van de verpakkingsketen.