Duurzaam verpakken = Circulair verpakken. Van ontwerp tot hergebruik en recycling

KIDV-Verdiepingsbijeenkomst: Oogst van het wetenschappelijk onderzoeksprogramma

 • Datum: 14 september 2017
 • Locatie: Den Haag

Dit jaar biedt het wetenschappelijk onderzoeksprogramma van het KIDV nieuwe inzichten voor diverse partners uit de verpakkingsketen, van verpakkingsontwerpers en bedrijven tot gemeenten en recyclers. Wilt u weten in welke mate uw gemeente, via gescheiden huishoudelijk verpakkingsafval, bijdraagt aan het inzetten van grondstoffen in nieuwe producten? Of bent u als bedrijf nieuwsgierig naar het gedrag van consumenten ten aanzien van de aankoop van duurzame verpakkingen? Dan vertellen de onderzoekers u daar graag meer over tijdens deze bijeenkomst. Andere onderwerpen zijn: circulariteit in verpakkingsontwerp, het meten van duurzaamheid, het weggooien van verpakkingsafval en het bevorderen en optimaliseren van inzameling en recycling. Kortom, voor iedereen een kans om de laatste stand van zaken te horen in de wetenschap op het gebied van circulair verpakken. Daarbij bieden de onderzoekers u praktische handvatten hoe u deze kennis straks zelf kunt toepassen in uw bedrijf of gemeente. Tegelijkertijd zijn de onderzoekers ook benieuwd naar uw visie en ervaringen. 

Tijdens de Verdiepingsbijeenkomst zijn er twee ronden met parallelle deelsessies rond onderzoeksthema’s en -onderwerpen. U kunt voor deze twee ronden een keuze maken uit vijf verschillende deelsessies. Wij vragen u om bij aanmelding uw 1e, 2e en 3e keus voor beide ronden aan te geven.

Deelsessies

 1. Milieueffecten en verduurzaming van verpakken. Tom Ligthart (Expert Sustainability Assessment bij TNO) en Toon Ansems (onderzoeker bij TNO) lichten aan de hand van een aangepast LCA-model toe hoe je de milieu-impact van verpakkingen kunt analyseren (vanuit verschillende perspectieven), rekening houdend met productverliezen én circulariteit.
  Klik hier voor de onderzoeksresultaten die tijdens deze sessie worden besproken.
 2. Ontwerptools voor innovatief verpakken, met Bjorn de Koeijer (AIO) en Jörg Henseler (hoogleraar product-marktrelaties aan de Universiteit Twente). De Koeijer analyseert op management en operationeel niveau hoe het idee van Circulair Design van verpakkingen vorm kan krijgen.
  Klik hier voor de onderzoeksresultaten die tijdens deze sessie worden besproken.
 3. Besluitvorming door consumenten t.a.v. milieuvriendelijke verpakkingen, met Nigel Steenis (AIO) en Erica van Herpen (Universitair Hoofddocent Marketing en Consumentengedrag aan de Wageningen Universiteit). Steenis onderzoekt hoe consumenten aankijken tegen design strategieën voor duurzame verpakkingen en welke rol dat speelt bij het aankoopgedrag van product-verpakkingscombinaties.
  Klik hier voor de onderzoeksresultaten die tijdens deze sessie worden besproken.
 4. Inzamelingsgedrag van burgers bij verschillende inzamelsystemen, met Josefine Geiger (AIO) en Linda Steg (hoogleraar omgevingspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen). Geiger onderzoekt de effectiviteit van inzamelingssystemen en verpakkingsdesign en de rol die persoonlijke- en context variabelen spelen bij inzamelingsgedrag.
  Klik hier voor de onderzoeksresultaten die tijdens deze sessie worden besproken.
 5. Efficiency en effectiviteit van inzamelings- en recyclingmethoden, met Ulphard Thoden van Velzen (onderzoeker aan Wageningen UR Food & Biobased Research). Thoden van Velzen heeft samen met Marieke Brouwer een model ontwikkeld waarmee gemeenten kunnen analyseren wat hun bijdrage is aan de circulaire economie als het gaat om afvalscheiding.
  Klik hier voor de onderzoeksresultaten die tijdens deze sessie worden besproken.
 6. Technische maatregelen om de kunststofketen verder te sluiten, met Marieke Brouwer (onderzoeker aan Wageningen UR Food & Biobased Research). Brouwer onderzoekt mogelijkheden voor technische optimalisaties in de sortering en recycling van kunststofverpakkingsafval.
  Klik hier en hier voor de onderzoeksresultaten die tijdens deze sessie worden besproken.

Programma

15.30     Ontvangst met koffie en thee
16.00     Aftrap door Hester Klein Lankhorst en een interview over de stand van zaken van het programma met Hans van Trijp (programmamanager) en over de vertaling van het programma naar een onderwijsmodule met Maaike Mulder Nijkamp (UTwente).
16.35     Ronde 1 deelsessies
17.20     Ronde 2 deelsessies
18.00     Netwerkborrel 

Deelname en aanmelden

U kunt zich aanmelden tot en met vrijdag 8 september a.s. via info@kidv.nl. Let op: meld u tijdig aan, want de zaalcapaciteit is beperkt. Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Vermeld bij uw aanmelding a.u.b. uw naam, functie, e-mailadres, de naam van uw organisatie en uw voorkeur voor deelname aan de deelsessies.

Adres, route en parkeren

U vindt gebouw Spaces/De Rode Olifant aan de Zuid-Hollandlaan 7, 2596 AL Den Haag. Kijk voor informatie over de route per OV en auto op www.kidv.nlLet op: u kunt geen gebruik maken van de parkeergelegenheid van Spaces, wel van de parkeergarage onder het Malieveld.