Rapportage

Kwaliteitseisen voor PET-bakjes, Mixed Polyolefin en Polystyreen

Publicatiedatum: 19 april 2016
Organisatie: KIDV

Deze publicaties bevatten informatie over de kwaliteitseisen voor PET-bakjes, Mixed Polyolefin (MPO) en Polystyreen (PS) die het KIDV op 6 juni 2016 heeft gepubliceerd.

Op 6 juni 2016 heeft het KIDV twee nieuwe specificaties met kwaliteitseisen gepubliceerd voor kunststof verpakkingsafval: een voor PET-bakjes en een voor Mixed Polyolefin (MPO). Ook werd bekend gemaakt dat voor Polystyreen (PS) een bestaande DKR-specificatie kan worden gebruikt. Met de nieuwe kwaliteitseisen kunnen gemeenten en sorteerders ook deze drie stromen uit het kunststof verpakkingsafval van huishoudens sorteren.

De nieuwe specificaties geven gemeenten en sorteerders ruimte om verder te innoveren bij het sorteren van kunststof verpakkingsafval en gaat het aandeel mono-stromen omhoog. Dit kan bijdragen aan betere recycling, wat goed is voor het milieu en het economisch sluiten van de kunststofketen. De nieuwe specificaties zijn opgesteld door het KIDV in nauwe samenwerking met onder andere sorteerders en recyclers.

De afgelopen periode liet zowel groei zien van de totale stroom aan ingezameld kunststof verpakkingsafval bij huishoudens, als veranderingen in de samenstelling ervan. Bijvoorbeeld door een sterke toename van PET-bakjes. Inmiddels maken technologische ontwikkelingen het mogelijk om nieuwe kunststof mono-stromen uit het huishoudelijk verpakkingsafval te sorteren en te recyclen. Tot nu toe sorteerden gemeenten en sorteerders deze nieuwe stromen echter niet uit, omdat er geen kwaliteitseisen voor beschikbaar waren; gemeenten ontvangen er derhalve ook geen vergoeding voor uit het Afvalfonds Verpakkingen. Daardoor kwamen de nieuwe kunststofstromen terecht bij de gemengde kunststoffen, waarvoor gemeenten wél een vergoeding ontvangen.

Om hier verandering in te brengen heeft het KIDV onderzocht welke kunststofstromen die bij huishoudens worden ingezameld extra kunnen worden uitgesorteerd. Hieruit kwamen PET-bakjes, MPO en PS als de meest kansrijke stromen naar voren. Voor PS bleek een huidige DKR-norm voorhanden (DKR 331). Voor PET-bakjes en MPO bleek dit niet het geval. Hiervoor heeft het KIDV samen met sorteerders en recyclers nu de twee nieuwe specificaties opgesteld.

De implementatie van de specificaties wordt niet verplicht gesteld. Gemeenten zijn verantwoordelijkheid voor het sorteren van het kunststof verpakkingsafval uit huishoudens en hebben daarvoor contracten met sorteerders. Deze extra kwaliteitseisen bieden gemeenten en sorteerders aanvullende mogelijkheden voor innovatie. Gemeenten kunnen de nieuwe kwaliteitseisen benutten voor inpassing binnen - of aanpassing van - bestaande contracten en bij het afsluiten van nieuwe contracten met sorteerders. Gemeenten leggen in deze afspraken vast dat de nieuwe stromen leiden tot een verhoging van het percentage mono-stromen dat de sorteerder voor de gemeente realiseert. Nedvang zal gemeenten informeren over de nieuwe kwaliteitseisen en kan indien gevraagd advies geven over de implementatie ervan.

De kwaliteitseisen leveren een bijdrage aan het vergroten van het aandeel mono-stromen, omdat deze bovenop de 45 procent komen die hierover is afgesproken in de Raamovereenkomst. Dat is positief, omdat de mono-stromen doorgaans beter kunnen worden gerecycled. Dat is beter voor het milieu en draagt bij aan de circulaire economie voor verpakkingsmateriaal en het economisch sluiten van de kunststofketen.

Het opstellen van de nieuwe specificaties krijgt ook een vervolg, dat mede is ingegeven door de huidige problemen met de afzet van uitgesorteerd kunststofverpakkingsafval. Het KIDV gaat samen met sorteerders en recyclers in kaart brengen welke markten kunnen worden ontwikkeld voor het toepassen van het recyclaat dat is gemaakt van PET-bakjes. Daarbij wordt ook onderzocht wat er aan de ontwerpkant kan gebeuren om de PET-bakjes beter geschikt te maken voor recycling en hoe supermarkten hierin een voortrekkersrol kunnen vervullen.