Aan de slag met duurzaam verpakken

Door te investeren in nieuwe verpakkingstechnieken is minder verpakkingsmateriaal nodig en wordt breuk van de koekjes voorkomen.

Verpakking Schut Systems bv/PilloPak BV voorkomt breuk banketproducten (2011)

Door te investeren in nieuwe verpakkingstechnieken is minder verpakkingsmateriaal nodig en wordt breuk van de koekjes voorkomen.

Als een industriële bakkerij lekkers kan produceren, kan het ook zelf trays vormen uit ultralicht golfpapier, lijkt Schut Systems bv/PilloPak BV gedacht te hebben. Golfpapier als alternatief voor kunststof trays, die meer volume innemen tijdens transport en ontnest moeten worden voor gebruik. De leverancier van de verpakkingsmachines dacht mee met de bakkerij. Twee jaar duurde de ontwikkeling waarbij ook de leverancier van het golfpapier betrokken was. De kwetsbaarheid van het golfpapier en de technische beperkingen van de verpakkingsmachine maakten de ontwikkeling uitdagend.

De bakkerij kocht een speciale tray-opzetmachine. Ongevouwen, als plano geleverde trays, worden nu opgezet tot trays met een vakverdeling. Het ingenieuze opzetproces doet denken aan de Japanse papiervouwkunst origami. Dit lockingsysteem maakt lijm overbodig. Het volume aan verpakkingsmateriaal en het bijbehorende aantal transportbewegingen namen af. Verder voorkomt de vakverdeling breuk, wat altijd nog het belangrijkste is. Want kapotte koekjes blijven liggen in het schap, en eindigen in de afvalverbrandingsinstallatie. Weg is alle energie die is gaan zitten in grondstoffen en productie van het lekkers. Dat staat in geen verhouding tot de energie die nodig is voor het verpakken.